MITÄ OPETTAMISEEN TARVITAAN KOTIKOULUSSA?

Tekstin lopussa ILMAISIA virtuaalipelejä, sovelluksia ja tulostettavaa materiaalia!

Suurin osa ihmisistä näyttää olevan sitä mieltä, että he ovat epäpäteviä kouluttamaan omia lapsiaan. Käsitän miksi he ajattelevat näin, koska meille on läpikotaisin myyty tämä näkemys oman koulutuksemme kautta.

Joskus vastaan tulee opettajia, jotka ottavat sen hyökkäyksenä, kun vanhempi ”julkeaa” uskoa olevansa kykenevä opettamaan omia lapsiaan ilman opettajan apua, joka on käyttänyt vuosia opiskellakseen opettajaksi.

Tosiasia on, että sinä olet paras henkilö auttamaan ja tukemaan lastesi oppimista. Sinulla on kaikki mitä siihen tarvitaan.

Tutkimukset osoittavat, että vanhemman ammatilla tai sosiaalisella asemalla ei ole vaikutusta kotikoululaisen koulumenestykseen. Kotikoulua käyvät oppilaat menestyvät paremmin kuin 86 prosenttia tavallista koulua käyvistä lapsista, eikä koulumenestys riipu lainkaan omien vanhempien sosiaalisesta statuksesta. Tutustu tästä klikkaamalla kotikoulun yksilöä voimauttavaan vaikutukseen ja siihen miten inkluusio tuhoaa suomalaislasten oppimistuloksia. 

Minkälaista ”pätevyyttä” todellisuudessa tarvitaan, että pystyy pitämään kotikoulua omille lapsille?

 

OLE VANHEMPI

Sinun pitää olla vanhempi (tai huoltaja) jotta voit kouluttaa lapsesi kotona.

Sinä tunnet heidät paremmin kuin kukaan muu. Sinä rakastat heitä ja pidät heistä huolta. Kukaan toinen ei ole motivoituneempi haluamaan lastesi parasta kuin sinä.

Kotikoulutus on oikeastaan vain jatke vanhemmuudelle. Sinä näet mahdollisesti yhtenä tehtävänäsi vanhempana lapsesi valmistamisen aikuisuutta varten. Vanhempana opetat hänelle elämää, vai mitä? Sitähän sinä olet tehnyt siitä lähtien, kun he syntyivät! Sinä jatkat sen tekemistä nytkin, olivatpa lapsesi koulussa tai eivät.

Ajatus siitä, että jotkin oppiaineet ovat vain kouluopettajien opetettavissa on kummallinen. Kuka teki tälläisen erottelun? Me uskomme sen, koska meille kerrotaan niin, mutta se ei ole totta. Ihan samalla tavalla kuin opetit lapsesi tekemään aamupalaa, olet enemmän kuin kykenevä tukemaan heitä oppimaan minkä tahansa asian, joka heidän täytyy osata.

“Nykyään, kun suurin osa ihmisistä ajattelee koulutusta he ajattelevat koulua. Toisin sanoen, he ajattelevat koulutuksen olevan jotain, mitä aikuinen tekee lapselle. Mutta koulutusta on ollut olemassa kauan ennen koulua, ja yhä tänäkin päivänä suurin osa koulutuksesta ilmenee koulun ulkopuolella”. –Peter Gray, ”Free to Learn”

 

 

SINUN TÄYTYY HALUTA

On itsestään selvää, että sinun tulee haluta kotikoulun pitoa. Sinun täytyy tietää, että tämä on oikea valinta sinun lapsillesi ja sinun täytyy olla sitoutunut elämään kotikouluelämää. Minun mielestäni moni ihminen sanoo ”Minä en pystyisi pitämään kotikoulua lapsilleni (lisää tähän 1000 mahdollista syytä)”, vaikka se mitä he todella tarkoittavat on, että he eivät oikeastaan halua tehdä sitä.

On OK, ettei halua tehdä sitä! Kukaan ei halua tulla koulutetuksi kotona sellaisen vanhemman toimesta, joka on vastahakoinen eikä oikeastaan halua tehdä sitä, vai mitä?
Toivon, että ihmiset vain sanoisivat sen, sen sijaan että ylläpitäisivät myyttiä siitä, miksi kotikoulu ei muka toimi kaikkien kohdalla.

Totuus on, kotikoulu voi toimia jokaisen kohdalla, joka on sitoutunut saamaan sen toimimaan. Kotikoulun pitoon ei tarvita mitään superihmisen taitoja. Tutustu tästä klikkaamalla kotikoulupäiväämme.

 

VOIMAA OLLA ERILAINEN

“On vaikeaa uida vasten vallitsevaa virtausta ja ottaa riski saada vertaisryhmän vanhempien negatiivinen tuomio. Silti, toiset tekevät niin, ja jos he uivat riittävän pitkälle virran yläjuoksulle, joki saattaa muuttaa kulkuaan. ” –Peter Gray

Sinun täytyy tosiaankin olla tyytyväinen siihen, että toimit vastoin enemmistön käsityksiä jos haluat lähteä pois tavallisesta koulusta. Sinun täytyy tietää varmasti, että kenenkään muun mielipiteellä ei ole väliä. Sinun on oltava varma, että oikein toimiminen lapsiasi kohtaan, on tärkeämpää kuin toisten ihmisten mielipiteet koskien sitä, mitä sinun pitäisi heidän mielestään olla tekemässä.

Sinun täytyy tietää, että ”normaali” on tylsää, ennakoitavaa ja monotoonista, ja että sinä olet vapaa valitsemaan epätavallisen, koska se on lastesi parhaaksi!

 

LUOTA

Sinun täytyy luottaa lapsiisi ja itseesi. Sinun on luotettava, että lapsesi ovat kykeneviä, että he ovat syntyneet tietäen miten opitaan ja he oppivat kaiken mitä heidän tulee osata. Sinun täytyy luottaa, että sinä olet paras mahdollinen kumppani tällä matkalla lapsillesi. Sinun täytyy luottaa, että sinä pystyt ja että sinä riität juuri sellaisena kuin olet!

Tutustu tästä miksi opettajat valisevat kotikoulun omille lapsilleen.

 

KÄRSIVÄLLISYYS

Moni käyttää tätä syynä siihen, että he eivät voi pitää kotikoulua…”Minulla ei ole tarpeeksi kärsivällisyyttä!” En puhu tämän tyyppisestä kärsivällisyydestä. En missään nimessä ajattele, että sinulla täytyisi olla superihmisen kärsivällisyys, jotta voit pitää kotikoulua. Vanhemmat, jotka pitävät kotikoulua, ovat ihan tavallisia vanhempia. Kuten olen jo aiemmin sanonut kotikoulu on paljon rennompaa ja siinä on enemmän vapaa-aikaa kuin kaikessa siinä ”juokse/ kouluun/ kotiin/ tee kotitehtävät”- tavallisessa koulujärjestelmässä.

Ei, se kärsivällisyys, josta puhun tässä koskee lastesi oppimista. Kärsivällisyyttä ja tietoisuutta siitä, että he oppivat mitä heidän tulee oppia, silloin kun heidän tarvitsee oppia se. Se tarkoittaa sitä, ettei painosta lapsia lukemaan liian aikaisin, esimerkiksi tietäen, että kun he ovat valmiita, he kyllä oppivat. Ei ole olemassa parasta ennen päivää koulutukselle. Lapset oppivat, kun he ovat valmiita, ja se milloin he ovat valmiita on täysin yksilöllistä. Mikä lahja se onkaan, kun sinä olet täysin hyväksytty sellaisena kuin olet ja saat kehittyä omalla tavallasi, omaan tahtiisi.

 

TUNNE LAPSESI

Jotta voi pitää kotikoulua, täytyy sinun tuntea lapsesi, sinulla täytyy olla yhteys häneen, teidän tulee nauttia toistenne seurasta. Valitettavasti, koulunkäynti merkitsee usein, että on vähemmän yhteyttä kuin pitäisi olla. Hyvä uutinen on, että nämä asiat ovat kotikoulutuksen tulos! Kun viettää aikaa paljon yhdessä ja osallistuu toistensa elämään ja on läsnä toinen toiselleen, oppii tuntemaan lapsensa syvästi, saa heihin vahvan yhteyden ja aidosti nauttii yhdessä olemisesta heidän kanssaan!

 

KIINNOSTUS

Sinulla on itselläsi oltava kiinnostusta! Sinun on ihmeteltävä lapsesi kanssa, sinun on oltava halukas itsekin oppimaan. Lapsesi ei ole ainoa oppija tässä, ja se on mahtava asia! Saat selville niin monta uutta asiaa, ettet voinut edes aiemmin kuvitella niiden olemassaolonsa. Kuten tiesitkö, että sisilisko voi tuottaa itselleen uusia kehon osia, jos ne amputoidaan? Tai, että hämähäkit voivat amputoida itseltään jalkoja itsepuolustukseksi? Nämä asiat opin vasta hiljattain.

Ja mikä parasta, sinä saat nähdä ilon lastesi kasvoilla, kun he oppivat jotain uutta. Tavallinen koulu oli tylsää. Ja rehellisesti sanottuna, jotkin osiot kotikoulussakin ovat tylsiä, kuten matematiikka tai lukemaan opettelu. Halusinko oikeasti käydä sen uudelleen läpi? Kuinka väärässä olinkaan! En saa koskaan tarpeekseni sen seuraamisesta kuinka lapseni tutkivat maailmaa ja oppivat käsittämään asioita. On ilo olla todistamassa sitä ja niin moni ihminen ei tiedä mistä jää paitsi.

 

MITÄ ET TARVITSE KOTIKOULUN PITÄMISEEN?

ET tarvitse KAIKKIA VASTAUKSIA

Sinä et tietenkään tarvitse kaikkia vastauksia lastesi kysymyksiin, tai tiettyä osaamista tai valikoituja tietoja. Muistatko mitä sanoin yhdessä oppimisesta? On ok sanoa, että sinä et tiedä! Itseasiassa niin on luultavasti parempi, koska silloin voitte tutkia ja selvittää asia yhdessä. Se on paljon innostavampaa ja lapsesi oppii kuinka opitaan. Sillä tavalla he saavat taidot, joilla he pystyvät löytämään mitä tietoa tahansa milloin tahansa he sitä tarvitsevat.

 

ET tarvitse KAIKKIA RESURSSEJA

On paljon ihania asioita, joita voisimme ostaa, eikö olekin? Luulen, että moni ihminen saattaa jäädä matkimaan tavallista koulua, kun he aloittavat ensimmäistä kertaa kotikoulun. He tarjoavat kaikki mahdollisuudet, kaikki resurssit ja kaiken materiaalin! Se ei ole tarpeen. Säästä rahasi. Sijoita muutamaan laadukkaaseen asiaan, jos haluat, mutta sinä et tarvitse kaikkea. Et tarvitse joka sortin resursseja. Jos haluat kotikouluttaa lapsiasi, panosta vapauteen ja oppimisen iloon! Resursseja saa hyvin ilmaiseksi lainaan kirjastosta, netissä on ilmaisia oppimispelejä ja resursseja. Voit saada vanhoja oppikirjoja naapurista, kirpputorilta tai sukulaislapsilta! 

Käy nappaamassa tästä klikkaamalla ILMAISIA PELEJÄ ja SOVELLUKSIA kotikouluusi:

 

Käy tutustumassa ylläolevaan linkkiin ja tulosta itsellesi ilmainen jäätelökioskin esite ja hinnasto

 

Text Copyright Voimauttava kotikoulu/ kotikoulu.edublogs.org

 

Vastaa