Kotikoulun oppimateriaalit- esittely 2020

On vuosi 2020 ja esikoisemme aloittaa kolmannen luokan kotikoulussa. Kun oli aika valita oppimateriaaleja kotikoululaiselle, oli monta asiaa, jotka piti ottaa huomioon.

 1. Edullisuus– kotikoulun oppimateriaalien piti olla jotain mihin  meillä on realistisesti katsottuna varaa.
 2. Hauskuus ja motivaatio– kotikoululainen on opiskellut kotona aiemmin ja tavoite on aina ollut ylläpitää oppimisen iloa ja keveyttä. On todella tärkeää vaalia rakkautta oppimiseen. Haluamme, että kotikoululainen nauttii oppimisesta.
 3. Kattava ja tarkoituksenmukainen sisältö– minkä tahansa aineen oppimateriaaleja valitsimme, piti niiden olla kattavia, hyviä ja kokonaisvaltaisia sekä käytettävissä tulevina vuosina seuraaville lapsille kotikoulussamme.

Joten anna minun kertoa sinulle mitä materiaaleja valitsimme eri oppiaineisiin kotikoulussamme.

OPPIAINEET 3. LUOKALLA KOTIKOULUSSAMME:

 • Äidinkieli ja kirjallisuus
 • Matematiikka
 • Ympäristöoppi
 • Englanti
 • Uskonto
 • Käsityö
 • Kuvataide
 • Liikunta

Itse valitut ja oppilaan toivomat oppiaineet:

 • Espanja
 • Ohjelmointi
 • Tiede

Jaan tämän postauksen eri aineisiin, jotta voimme esitellä teille mitä oppimateriaaleja olemme valinneet kuhunkin oppiaineeseen kotikoulussa.

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS

Tähän kotikoulun oppiaineeseen valitsimme oppikirjan ”Välkky 3”. Tähän sarjaan kuuluu oppikirja, tehtäväkirja ja kirjoitusharjoitusvihko. Kirjassa on käsitelty kattavasti äidinkielen osa-alueet: opiskelutaidot, kieli ja kirjoittaminen, kirjallisuus, draama, viestintä ja tiedonhankinta, media sekä kirjallisuus.

Oppikirja on selkeä ja hauska. Kotikoululaisen on helppo seurata omaa oppimistaan. Kirjassa on lisäosa, joka tukee oppilaan itsenäistä ja omaehtoista oppimista sekä toiminnallisuutta. Kotikoululainen voi sen avulla tehdä vaikka animaation. 

MATEMATIIKKA

Matematiikkaan valitsimme oppikirjan ”Tuhattaituri 3a”. Oppikirja oli vertailemistamme matematiikan kirjoista kattavin ja siinä opetetaan perusteellisesti matematiikan ydintaidot. Osasta vertailemistamme kirjoista puuttui jokin osa-alue kokonaan, minkä vuoksi niitä ei voinut edes harkita. Tuhattaituri-kirjasarjaan kuuluu opetusvideoita, joita oppilas pääsee katsomaan ottamalla tabletilla kuvan siitä sivusta, jolla hän on. Opetusvideolla käydään läpi kappaleessa opetettavia asioita. Lisäksi kirjaan kuuluvat virtuaaliset matematiikkatarinat sekä animoidut numero-ja laskumerkit. Kirjan mukana tulee lisämateriaalia kirjekuoressa: kertotaulu- ja jakolaskukortit, joiden takana on oikeat vastaukset, numerokortit, pienempi- ja suurempi kuin merkit sekä satataulu.

YMPÄRISTÖOPPI

Ympäristöopin kirjana kotikoulussa on tänä vuonna ”Pisara 3”. Kirjan avulla oppilas oppii tutkimaan lähiympäristöä eri vuodenaikoina ja vettä aineena sekä elinympäristönä. Kirjassa tutustutaan Suomeen maailmassa ja opitaan turvallista elämää koulussa ja kotona. Lisäksi valitsimme virtuaalipelejä ja testejä, youtube-videoita oppikirjan aiheista ja yle-arkistosta opetusvideoita esim. tiederaketti.

ENGLANTI

Englannin opiskelun kotikoululainen aloitti jo 2. luokalla ja tuolloin oppikirjaksi valikoitui ”All Stars 3”. Tänä syksynä jatkamme saman kirjasarjan kanssa. Kotikoulun oppikirjana toimiikin ”All stars 4”. Se on hauska ja rakentuu oppilaan omien kokemusten ja tietojen pohjalle. Kirjan kielenkäyttötilanteet tarjoavat oppilaalle onnistumisen elämyksiä. Tekstikirja ja harjoituskirja toimivat mainiosti yhteen, ja oppilas pystyy heti puhumaan englantia.

Yksi tärkeä ominaisuus on se, että kirja sisältää CD-levyn. Näin emme ole riippuvaisia verkossa olevista äänitiedostoista ja vältymme nettilisenssin maksulta vuosittain. Joissain oppimateriaaleissa kaikki kappaleet ja äänitiedostot ovat netissä ja niiden käytöstä joutuu maksamaan joka vuosi erikseen kustannusyhtiölle. CD-levyn ylivoimainen etu onkin siinä, että se on käytettävissä jatkossakin seuraavalle lapsellemme  ilman lisäkustannuksia, eikä kuuntelu häiriinny jos netissä on häiriöitä tai katkoksia. 

USKONTO

Uskonnon kirjana on ”Aarre 3”. Se on selkeä ja toimiva kokonaisuus, joka on tuttu jo viime vuodelta. Kotikoulun oppikirjaksi tämä on toimiva, sillä siinä on paljon omakohtaisia tehtäviä ja tehtävän annot ovat selkeitä.

ESPANJA

Espanjassa kotikoulun oppikirja on ”Entre Amigos”. Se on laaja oppikirja, jonka käyttöä jatkamme tulevanakin vuotena.

BUDJETTI OPPIMATERIAALEILLE:

Useat valitsemistamme kotikoulun oppikirjoista ovat kalliita hankintoja, hinnaksi jää useimmilla kirjoilla uutena noin 20-45 euroa per kirja. Löysimme kuitenkin suurimman osan oppikirjoistamme nettikirpputoreilta ja -antikvariaateista edulliseen hintaan. Hinnat vaihtelivat 4-15 euron välillä ja saapuivat postissa ilman toimituskuluja, kun tilauksen yhteissumma ylitti tietyn hinnan. Lisäksi hyödynsimme 15 %:n alennuskupongin antikvariaattiin. Kotikoulun oppimateriaaleista jouduimme uutena hankkimaan ainoastaan äidinkielen harjoituskirjan ja kirjoitusharjoitusvihkon sekä uskonnon kirjat. Loppujen lopuksi saimme kotikoulun oppikirjat edullisesti. Myös ystävien ja sukulaisten vanhat koulukirjat kannattaa kysellä läpi. Kotikoulun oppikirjoja voi myös lainata yliopistojen kirjastoista. Kotikoulun oppikirjojen valinta voi olla hauskaa ja kun sen tekee huolella, voi kirjoja kierrättää myös perheen muilla lapsilla.

Toivottavasti tämä kotikoulun oppikirjaesittely antoi sinulle ideoita ja apua kotikoulun oppikirjojen valintaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa