Kotikoulun suunnitelma- Homeschool plan 2021

On mahtava etuoikeus saada pitää kotikoulua. Kotikoulun pitäminen on ollut paras ratkaisu perheellemme. Seuraavassa jaamme sinulle kotikoulumme suunnitelman vuodelle 2021. Nappaa parhaat ideat kotikouluusi.

Lapsemme kukoistavat kotikoulussa ja heidän kehitystään on ihana seurata. Elämme äitinä ja isänä unelmaamme ja rakastamme oppimista lastemme rinnalla joka päivä. Kotikoulu ja perhe kulkevat sulavasti käsi kädessä. Kotikoulussamme perheen myönteiseen vuorovaikutukseen panostaminen on keskeisellä sijalla päivittäin. Kutsumme sitä kotikoulussamme oppiaineeksi nimeltä  ”Elämisen taidot”, joka valitettavasti puuttuu tavallisesta koulusta kokonaan.

Kotikoulumme suunnitelmaan vaikuttaa tänä vuonna se, että COVID-19-pandemian takia mieheni ja kaikki hänen kollegansa on määrätty 100 %:seen etätyöhön. Mieheni työnantaja on perheystävällinen ja työaika on joustava, niin että mieheni voi sijoittaa etätyötuntinsa mihin kohtaan vuorokaudesta tahansa. Tämä on osoittautunut kotikoulumme ja  hyvän perheyhteytemme kannalta ihanneratkaisuksi.

 

Entä kotikoulun pitäminen alakouluikäisten, leikki-ikäisen ja vauvan kanssa?

Yksi kaunis asia perheessämme on yhteinen, kiireetön aamuaika, johon koko perhe osallistuu. Perheessämme on kotikoululainen 3. lk, esikoululainen, leikki-ikäinen 3 v. ja vauva. Vauvan kanssa on sujunut hyvin ja hän on fantastinen päiväunien ottaja. Myös minä ja vauva nukumme hyvin öisin parin yöimetyksen siivittämänä ilman heräilyä. Vauva on suljahtanut mukavasti osaksi kotikouluperheemme arkea. Vauva kotikoulussa on todellinen ilontuoja.

Leikki-ikäinen on innokas toimimaan kotikoululaisen ja esikoululaisen rinnalla. Hän on yleensä ensimmäisenä istumassa iso hymy kasvoillaan, jos istumme pöydän ääressä. Tässä kohdassa työstämme kaikille yhteisiä aineita, kuten käsityötä, kuvataidetta, musiikkia, laaja-alaisia oppimiskokonaisuuksia, liikuntaa ja leipomista jne. Näihin kaikki lapset osallistuvat oman taitotasonsa mukaisesti, ilman paineita ja kilpailuasetelmaa. He rohkaisevat toinen toisiaan, vaalivat heikompaa ja tukevat ja kannustavat eteenpäin. Epäonnistumiset ja virheet he näkevät upeina tilaisuuksina oppia.

On ihmeellistä mihin kaikkeen pienet lapset pystyvät rakastavan ja lämpimän ilmapiirin vallitessa. Leikki-ikäinen on vuorovaikutuksessa (etäyhteydellä) muiden kotikouluperheiden lasten kanssa oppinut englannin arkikielen käyttöä ihan huomaamatta. Me olimme hämmästyneitä, kun hän aloitti pari kuukautta sitten aamun sanomalla: ”Wake up daddy!” Hän on hyvin inspiroitunut englannin kielen käyttämisestä ja hän ryhtyi myös oma-aloitteisesti kehumaan ja rohkaisemaan sisaruksiaan ja minua ”Good job mummy! Amazing!” Myös leipomistuokiot hänen kanssaan muuttuivat kuin itsestään englannin kielisiksi. Hän pyytää saada nuuhkia eri raaka-aineita ja toistelee niiden nimiä englanniksi. Hän höpöttelee kanssani englanniksi ja juttelee kanssani leipomisen eri vaiheista englanniksi.

Jos vanhemmat lapset maalaavat, leikki-ikäinen voi toteuttaa omaa projektiaan: vesiväreillä, muovailuvahoilla, taikinalla, puutarhassa kylväen ja istuttaen jne. Enimmäkseen hän kuitenkin leikkii, laulaa, tanssii ja puuhailee muiden rinnalla. Hän on vapaa leikkimään niin kuin tahtoo. Vauva puolestaan on hyväntuulinen. Hän leikkii lattialla, on sitterissä, sylissä (onneksi noita sylejä on paljon) tai nukkuu päiväunia.

 

Meidän (päivittäinen) kotikoulu-ohjelma

Päivittäinen kotikouluohjelma, mistä se koostuu? Kotikoulussamme on tyypillisesti yleinen lista asioista, joita tulee tehdä päivittäin, ja ne tulee tehdyksi silloin kun ne tulee tehdyksi. En ole aiemmin jäänyt jumiin tiukkaan aikatauluun, enkä usko, että meillä on sellaista tänäkään vuonna. Tavoitteena on säilyttää lämmin ja rakastava ilmapiiri, oppimisen ilo ja keveys, jotta luonnollinen innostus oppimiseen säilyy. Mutta löyhästi ja joustavasti katsottuna tässä alla on meidän suunnitelmamme kotikoulupäivän läpi viemiseen. Tulen kertomaan jatkossa kuinka kotikoulumme on edennyt ja olemmeko tehneet joitain muutoksia kotikoulun ohjelmaan sitä mukaa kun niitä ilmaantuu! Kotikoulun ohjelma on kirjoitettu suomeksi ja englanniksi, koska monessa kotikouluperheessä toinen vanhemmista puhuu vain englantia ja usein englanti on vanhempien yhteinen kieli.

 

07:00 – 07:30 – Lapset nukkuvat; äidin omaa aikaa, yms.

07:30 – 08:45 – Lapset heräävät, pukeutuvat, aamuaskareet, aamupala (petien petaus, huoneiden siistiminen, hiusten kiinnilaitto)

09:00 – 10:30 – Aamun yhteinen aika: musiikkia, käsityötä, kuvataidetta, karttatyöskentelyä, laaja-alaisia opintokokonaisuuksia

11:00 – 12:30 – Lounas, ruoan korjaus yhdessä, vapaa-aikaa

12:30 – 14:00 – Matematiikkaa, äidinkieltä, ympäristöoppia, uskontoa, englantia, espanjaa opetussuunnitelman mukaisesti

14:00 – 14:30 – Välipala, astioiden ja pöydän siivous

14:30-17:00  –  Vapaa-aikaa: ulkoleikkejä, pelejä, leikkejä, TV:n katselua, tabletti-aikaa, päivällisen valmistelua jne.

17:00 – 17:45   Päivällinen, ruokapöydän siivous

17:45 – 19:00  Vapaa-aika: ulkoleikkejä, sisäleikkejä, oman instrumentin soittoa jne.

19:00 – 19:30   Iltapala

19:30 – 20:30   Lelujen ja leikkien siivous, hampaiden pesu, yöpuku päälle

20:30 – 21:00    Lapset nukkumassa

************

07:00-07:30 Kids in bed; Mom has personal time, etc.

07:30-08:45 Kids up, dressed, breakfast, morning chores, breakfast (beds made, rooms neatened, hairdues)

09:00-10:30 Morning time together: Music, Crafts, Art, Map Work, Wide Ranged study entities

11:00-12:30  Lunch, cleanup, free time

12:30-14:00 Maths, Finnish, Science, Religion, English, Spanish, Programming according to schedule 

14:00-14:30 Snack time, clean up

14:30-17:00  Free time: outdoor play, games, indoor play, watching TV or tablet, dinner prep etc.

17:00-17:45 Dinner, cleanup

17:45-19:00  Free time: outdoor play, indoor play, playing own intrument etc.

19:00-19:30 Evening snacks

19:30-20:30  Clean up toys, brush teeth, pyjamas on

20:30-21:00  Kids in bed

                  HUOM! Pidämme  15 minuutin taukoja noin 30-40 minuutin välein jumppien parissa, jotta oppiminen tehostuu. Käytämme esim. Break pro-jumppasovellusta (ilmaisia isän työpaikan kautta)

                  /We have breaks every 30-40 minutes. Then we have sports activities in order to make learning effective. We use e.g. Break pro-sports app (free for us through dad’s work)

 

  • Liikuntatunnit pidetään turvallisesti pääosin viikonloppuisin alueellisia ja kansallisia COVID-19-pandemia rajoituksia noudattaen.
  • Lasten harrastukset: viikottaiset viulu- ja pianotunnit ovat ulkopuolisen opettajan pitämänä etänä COVID-19-rajoitusten takia.

Lapsillamme on innostavaa vuorovaikutusta muiden kotikouluperheiden lasten kanssa etäyhteydellä ympäri maailmaa, jota en ole merkinnyt ohjelmaan, koska ajat sovitaan joustavasti yhdessä toisten perheiden kanssa. Näissä etätapaamisissa lapset vaihtavat kuulumisia, pitävät esitelmiä, musisoivat tai tekevät yhdessä tehtäviä jne.

Noin kaksi kertaa kuussa kouluviikkomme on neljän päivän pituinen; perjantait on varattu muille aktiviteeteille, ulkoretkille, talon siivoukseen, muiden projektien tekemiseen jne.

Kun teimme päätöksen kouluttaa lapsemme kotona, minun täytyi hyväksyä realiteettina se, että me olimme KOTIopettajia. Määrittelemättömän ajan tulevaisuudessa, meidän päivämme tultaisiin viettämään pääosin KOTONA (tai ottaisimme koulun mukaan tien päälle, patikkaretkelle tai autoreissulle jne.) Päivät, joissa epäviralliset ”pidetään viime hetken leikkitreffit  keskellä päivää” olivat ohi. Tottakai, meillä kotikoulussa on vapaus ja joustavuus päättää yhtäkkiä pakata lapset autoon piknikkiä varten tai retkelle omenatarhaan, tai voimme tavata ystäviä lounasravintolassa. MUTTA olen oivaltanut, että jos olen kotiopettaja, on minun oltava sitoutunut kotikouluarkeen ja oltava näin korona-aikana lukukausi pääosin kotona. Tämä päätös oli 100 % hyvä päätös, sillä kotikoulumme on osoittautunut toimivaksi, lapset ovat iloisia ja tasapainoisia ja kotimme ilmapiiri on rakastava ja lämmin. Arvostamme kotikouluelämäämme ja suosittelemme sitä lämpimästi sinullekin!

Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä. Jokainen kotikouluperhe on erilainen ja kotikoulun suunnitelma rakentuu yksilöllisesti kunkin perheen näköiseksi. Olisi ihana jakaa ideoita ja kuulla mitä suunnitelmia sinulla on vuodelle 2021. 

 

 

Vastaa