Kotikoulun Runebergin päivä 5.2.2023- PARHAAT TEHTÄVÄT

Juhli kanssamme Runebergin päivää hauskoilla ja monipuolisilla tehtävillä. Valitse tästä sinulle sopiva juhlimistapa. Hyödynnä ILMAISET TEHTÄVÄT Runebergistä JA poimi MATERIAALIT kotikouluusi! Tiesitkö, että Runeberg oli KOTIOPETTAJA?

Johan Ludvig Runeberg eli Janne oli merikapteenin poika. Hän oli kuusilapsisen perheen esikoinen. Jannen lapsuus oli vaikea, sillä hänen fyysinen kehitys viivästyi sairastamisten vuoksi. Sairastelunsa vuoksi pieni Janne oppi kävelemään vasta kolmen-neljän vuoden ikäisenä. Hänestä kasvoi kuitenkin vahva mies ja kahdeksan lapsen isä.  Suomen kansallisrunoilijana hänen voimakas vaikutuksensa näkyy nykypäivään ja saamme nauttia hänen runoudestaan ja kirjallisista tuotoksistaan, joihin sisältyy välillä nasevaa huumoriakin!  Katso tästä kuinka Voimauttava kotikoulu juhlii Runebergin päivää, joka on samalla hänen syntymäpäivänsä. Nappaa tästä HAUSKAA tekemistä Runebergin päiväksi:

 

TEHTÄVIÄ Runebergin päivään

KURKKAA RUNEBERGIN KOTIIN

Astu sisään Suomen vanhimpaan kotimuseoon eli J.L. Runebergin kotiin. Kuuntele kuinka opas esittelee kotia ja kertoo tarinoita Runebergin elämästä ensimmäisellä videolla.

Toisella videolla pääset tutustumaan, miten kansallisrunoilijan syntymäpäivään liittyvät perinteet elävät nykyään kotimuseossa.  Runebergin syntymäpäivään liittyi perinteitä jo hänen elinaikanaan. Esimerkiksi lukiossa opiskelevat pojat tulivat Runebergin ikkunan alle laulamaan. Fredrika otti kieloja syksyllä kellariin, ja joulun jälkeen hän herätteli niitä kukintoon, jotta runoilija sai nauttia lempikukkansa tuoksusta syntymäpäivänään. Muun muassa tämä perinne elää vielä, ja 5. helmikuuta kotimuseossa on aina kieloja esillä.

 

HAUSKA VIDEO JA TIETOVISA

Katsokaa ensin alla oleva video Runebergistä kotikoulussanne. Tämän jälkeen voitte tehdä tietovisan yhdessä tai pareittain muistellen. Kerro visailijoille, että oikeita vastauksia voi olla useampia. Lopuksi kotikoululainen voi katsoa videon uudelleen. 

1. Katso alla oleva video (10 min) Runebergistä ja vastaa sen jälkeen tietovisan kysymyksiin.

 

2. Vastaa alla olevan tietovisan kysymyksiin.

Runeberg-Tietovisa

3. Tarkista vastauksesi.

Oikeat vastaukset

 

NAUTI RUNONLAUSUNNASTA

Kuuntele Saarijärven Paavo-runo M.A.Nummisen lausumana:

Saarijärven Paavo 

Kirjoita oma runo loppuriimityksillä. Lausu runo muille.

 

YHDISTÄ KUVATAIDETTA JA RUNOUTTA

Runeberg kirjoitti teoksen Vänrikki Stoolin tarinat ja se oli aikansa kuuluisimpia teoksia.  Alla on 12 kuvaa, jotka Albert Edelfelt on tehnyt kirjan kuvittamista varten sekä 12 kuviin liittyvää runoa. Kuvitukset on tehty vuosina 1894-1900. Tämän tehtävän ideana on yhdistää kuva ja runo vaikka parityönä. Kotikoululaisen ei tarvitse ennestään tuntea näitä runoja. 

Käyttöohjeet opettajalle: 1. Tulosta alla olevat runot kuvineen. 2.Leikkaa kuvat ja runot irti toisistaan. 3. Anna irralliset kuvat ja runot kotikoululaiselle ja pyydä yhdistämään runo ja kuva toisiinsa. 

 

Albert Edelfeltin kuvituskuvat 

Runebergin runot

Vastaukset voi katsoa vaikka tietokoneelta lopuksi yhdessä.

Vastaukset

 

SVEN TUUVA-RUNO ANIMAATIO

Katso Vänrikki Stoolin tarinoiden päähenkilön pohjalta tehty Sven Tuuva-video (14 min):

 

 

VÄNRIKKI STOOLIN TARINAT- KAIKKI RUNOT

Vänrikki Stoolin tarinat (1. osa 1848 ja 2. osa 1860) nostivat vastuullisuutta ja moraalia kansan keskellä. Niitä jaettiin kansalle jopa ilmaiseksi routavuosien ja talvisodan aikana. Voitte lukea kotikoulussa Vänrikki Stoolin tarinoita, sillä koko teos löytyy ILMAISEKSI wikipediasta:

Vänrikki Stoolin tarinat: J.L.Runeberg

 

KOIRAMÄEN MARTTA JA RUUNEPERI

Kuuntele inspiroivaa luentaa Runebergin kotona. Sinulle luetaan Mauri Kunnaksen kirjaa ”Koiramäen Martta ja Runeberg”.

 

RUNEBERGIN TORTTUJEN SALAISUUS

Jannen vaimo Fredrika Runeberg oli tarkka ja säästäväinen talouden pitäjä. Hän jauhoi Runebergin torttujen taikinan sekaan kuivuneiden leipien ja pullien tähteet, jotta mitään ei mene hukkaan. Ja arvaatkos mitä hilloa hän laittoi niiden päälle? Omenahilloa. Nykyään Runebergin torttujen päällä on vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta.

Mitäpä jos keksisit oman reseptin. Mitä sinä voit tehdä kuiville leivänpaloille ja kovettuneille pullankannikoille? Keksi oma resepti ja leivo uusi herkku, johon sisällytät vanhat ja kovettuneet leivänpalat ja pullapalaset. Mitä hilloa sinä laitat leivonnaistesi päälle?

Kirjoita oma resepti ylös.

Katso malliksi  kotikoululaisen oma resepti:

Ruuneperin muffinssit

 

ISÄ JA LAPSET LEIPOVAT RUNEBERGIN TORTTUJA JA SEIKKAILEVAT PORVOOSSA

Pääset näkemään kuinka isä ja lapset tutustuvat Runebergin kotikaupunkiin Porvooseen ja leipovat Runebergin torttuja Runebergin kotimuseossa.

 

RUNEBERGIN ELÄMÄKERTA

Sukella mielenkiintoiseen Runebergin elämäkertaan Suomen kansallisbiografiassa:

Runebergin elämäkerta

A. Myös Runeberg oli kotiopettajana. Lue tästä miten kotikoulu voimauttaa oppilaita. Tee miellekartta Runebergin elämästä hänen elämäkertansa pohjalta.

B. Katso tämä kuva kotikoulusta Runebergin aikaan. Tutustu millainen on suunnitelmamme ja kotikoulupäivämme 2021.

Pohdi ja kirjoita miten Runebergin aikainen kotikoulu eroaa nykyajan kotikoulusta omien kokemustesi perusteella. 

 

MUSIIKKIA RUNEBERGISTA JA HÄNEN RUNOISTAAN

Runebergin päivää voi juhlia laulaen tai musiikkia kuunnellen. Runebergin runoista on tehty lauluja ensin ruotsiksi, ja myöhemmin suosituimmat laulut käännettiin suomeksi. Runojen lisäksi Runeberg oli innokas virsien tekijä. 

 

Miten te juhlitte Runebergin päivää? Olisi ihana kuulla kuinka te käsittelette Runebergia tai hänen tuotantoaan kotikoulussa eri ikäisten kotikoululaisten kanssa? Mikä on toiminut hyvin? Mitä materiaaleja olette käyttäneet? Toivottavasti tästä jutusta on iloa ja hyötyä sinulle!

 

Hauskaa Runebergin päivää sinulle ja perheellesi!

 

Follow my blog with Bloglovin

Vastaa