VANHEMPIEN PARISUHDE ON KOTIKOULUN HYVINVOINNIN KULMAKIVI – Omia kokemuksia ja toimivimmat työkalut

Tämä asia on tärkeä, sillä lapsuuden koti ja vuorovaikutus piirtyy lapsen sydämeen ja mieleen sisäisenä karttana, joka muokkaa loppuelämän odotuksia, toiveita ja tunteita. Jokaisella ihmisellä sisäinen kartta kulkee mukana ja vaikuttaa aikuisena solmittujen ihmissuhteiden rakentamiseen. On tärkeää vaalia jokaista päivää ja perheenjäsentä kotikouluperheessä.

RAKKAUS TULEE ENNEN OPPIMISTA

Rakastavan ja tukea antavan ympäristön luomiseksi lapsen oppimiselle ja kehitykselle, vanhempien tulee kehittää harmoninen parisuhde, sillä se luo emotionaalisen kasvuympäristön lapselle. Tutkimukset osoittavat, että juuri tämä lasten emotionaalinen kasvuympäristö selittää oppimivaikeuksien, ja esimerkiksi ADHD:n ilmenemistä lapsilla. Lapsi syyllistää aina itseään vanhempien ongelmista, imee kodin ilmapiiriä itseensä ja se jää sydämeen luoden mm. tunnelukkoja oppimisen esteiksi.

Rakastavassa ilmapiirissä kotikoulussa kasvaneet lapset uskaltavat ilmaista tunteitaan, liittyä toisiin ihmisiin omana itsenään. Heillä on perusluottamus ja he ympäröivät itsensä ihmisillä, jotka tukevat ja kannustavat ja uskovat heihin. He eivät anna toisten tehdä itselleen pahaa. He uskovat olevansa rakkauden arvoisia ja osaavat vetää terveet rajat ihmissuhteissa terveen tunteiden tunnistamisen avulla.

Tämän vuoksi se tärkein henkilö, jolle annat parastasi on puolisosi. Se kannattaa, sillä puolison huomioiminen ja arvostaminen on avain koko perheen kukoistamiseen. Pidä huoli siitä, että te ette ole vain työtovereita, jotka hoitavat lapsia ja kotikoulua rinnakkain, vaan varmista, että olette rakastavaisia. Vanhempien suhde on lasten koti ja paras kasvuympäristö on harmoninen parisuhde.

Parisuhteen peruspilarit

2. Jaa seitsemän sekunnin suukko

Tiedän sinun ajattelevan: Kuka oikein laskee miten kauan pusu kestää? 

No, se saattaa olla kuitenkin kokeilemisen arvoista. Tälläisen suukon jakaminen ei ole sama asia kuin vain muisku suulle. Seitsemän sekunnin suukko on tarpeeksi pitkä saamaan puolisosi tuntemaan, että hän on haluttu. Tämä aika ei ole tarpeeksi pitkä, että suukko muuttuisi kiusalliseksi ja kuumottavaksi, vaan se tunnustaa molemmin puolisen vetovoiman ja vaalii rakkauttanne. 

 

3. Puhu siitä kuinka tapasitte tai kuinka kosit

Milloin viimeksi puhuit puolisosi kanssa siitä miten tapasitte? Juttele puolisosi kanssa ensitapaamisestanne ja vie hänet mielikuvamatkalle ihaniin muistoihin: Missä tapasitte? Millaiset olivat ensitreffit? Elämässä voi olla välillä kaikenlaisia tilanteita, silloin voi palata arvokkaiden ja rakkaudentäyteisten muistojen ääreen. Joskus, on tärkeää muistuttaa itsellesi ja puolisollesi miksi valitsitte mennä toistenne kanssa naimisiin. Puhun usein hellän leikkisästi kosinnasta ja iloitsemme yhteisistä ihanista muistoista!

4. Älä tee oletuksia

Saatat joskus ajatella, että tunnet puolisosi niin hyvin, että tiedät miltä hänestä tuntuu eri tilanteissa. Mutta, kun luulet etukäteen tietäväsi puolisosi ajatukset, se avaa oven konfliktille ja stressille – koska et anna puolisollesi tilaa kertoa mitä hänen päänsä sisällä todella tapahtuu. Tämän vuoksi puolisosi saattaa tuntea, että sinun tapasi on ainoa oikea. 

Oletusten tekemisen lopettaminen on yksinkertaista. Sinun tarvitsee ainoastaan olla kiinnostunut ja osoittaa uteliaisuutta puolisoasi kohtaan. Kysy kysymyksiä, hanki lisätietoa ja varmista, että käytät suoraa ja selkeää viestintää puolisoasi arvostaen. 

5. Ole nopea pyytämään anteeksi— ja antamaan anteeksi VILPITTÖMÄSTI

Sanon usein, että avioliitto tarkoittaa kahta ihmistä, jotka ovat tosi hyviä antamaan toisilleen anteeksi. Jos et voi antaa anteeksi pikku asioita puolisollesi, on edessä pitkä matka paranemiseen ja eheyteen suhteessanne. 

Anteeksipyynnön täytyy olla vilpitön. Olen kuullut monista väärinkäytöksistä anteeksipyytämisen suhteen. Tässä on muutama sudenkuoppa, jotka kannattaa välttää: “Anteeksi jos minä sinun mielestäsi toimin väärin.” “Anteeksi, jos sinä koit sen loukkaavana.” Tälläinen ei ole anteeksipyytämistä, vaan väärinkohdellun puolison syyllistämistä ja kaltoinkohtelua. Anteeksipyyntöön kuuluu se, että sinä myönnät tehneesi jotakin väärin ja olet aidosti pahoillasi.

Valitettavasti yksi ajan ilmiö on, että ihmiset ovat unohtaneet pari olennaista kysymystä: “Mitä tein väärin? Olisinko voinut tehdä jotain toisin?” Tilalle on tullut kysymys “Miten minua on kohdeltu?” ja ajatus, että ” Minun tekemiseni olivatpa ne kuinka väärin tahansa ovat aina oikeutettuja.” Tämä on johtanut julmaan ajatteluun: ”Vaikka minä kohtelin sinua väärin, niin miten sinä kehtasit suuttua siitä. MINULTAHAN SINUN TULEE PYYTÄÄ ANTEEKSI!” Meidän ei tule toimia näin, sillä näin toimien rikot puolisoasi ja tuhoat parisuhteenne!

Kun ei kestä sitä, että itsessä olisi vikaa, syy siirretään toiseen. Tämä voi tapahtua mitä ovelimmilla keinoilla; suurennellaan ja vääristellään oma osuus tai väärinkäytetään suhdetta tunteisiin vedoten niin, että väärinkäytös näyttäytyy pikkuseikkana: ”Anteeksi, jos minä sinun mielestäsi olen huono puoliso. Olen tehnyt sinun hyväksesi niin paljon, olen tuonut sinulle X, olen tehnyt puolestasi Y, olen huolehtinut siitä Z, olen aina auttanut kaikessa, jne.” Tämä ei ole anteeksipyyntö.

Myöskään anteeksipyynnön käyttäminen oman väärinkäytöksen piilottamiseen, ei ole anteeksipyyntö. Yllä olevassa esimerkissä ei kertaakaan mainita mitä väärää tämä puoliso teki, vaan se piilotetaan kääntämällä huomio ”listaan”, jolla puoliso todistelee omaa paremmuutta ja syyllistää uhriaan.” Tälläisellä anteeksipyynnöllä saa usein manipuloitua väärinkohdellulta puolisolta vastaukseksi täysin aiheettoman anteeksipyynnön seuraavaan tapaan:“Anteeksi, et sinä ole huono puoliso. Anteeksi, että loukkasin.“ Seurauksena tästä kaltoinkohdeltu puoliso kokee väärää syyllisyyttä, mitättömyyttä ja oppii kieltämään ja patoamaan kipunsa.

Se, että otat vastuun käytöksestäsi on erittäin tärkeää. Jos et ota vastuuta, se tarkoittaa, että olet täydellinen, etkä koskaan tee virheitä.  Me kaikki tiedämme, että se ei ole totta. Ota tavaksi omistaa se, että olet väärässä ja sano nämä voimakkaat sanat: Anna anteeksi!

6. Ota tavoitteeksi ymmärtää, ei olla samaa mieltä

Sinä ja puolisosi ette aina ole samoilla linjoilla mitä tulee aikatauluihin, henkilökohtaisiin tavoitteisiin, vastuisiin kotona, talousasioihin, vanhemmuuteen jne.  Tavoitteesi tulisi olla ymmärtää hänen näkökulmansa ja miksi hän on sitä mieltä sen sijaan että yrittäisit saada hänet olemaan samaa mieltä kanssasi. Kun ymmärrätte toisianne, on teidän helpompi tehdä kompromisseja ja toimia yhteistyössä saaden aikaan päätöksiä, jotka ovat molemmille osapuolille hyviä. 

7. Ota taakka pois puolisosi harteilta

Me kaikki tarvitsemme apua aika ajoin. Kertoopa puolisosi sitä sinulle sanallisesti tai ei, on sinun vastuullasi kiinnittää tarpeeksi huomiota puolisoosi, jotta tiedät milloin puuttua tilanteeseen. Se voi olla pyykkihommat, lasten auttaminen virtuaalikoulussa, ruoan valmistaminen, tiskaaminen tai siivous. Huolimatta siitä mikä työ tai tehtävä on kyseessä, TULISI TEILLÄ OLLA JAETUT VASTUUT, niin ettei puolisosi ylikuormitu ja uuvu. 

8. Työstä itse omia henkilökohtaisia kasvunpaikkoja

Kaikilla pareilla on ongelmia. Moni pari luulee, että heillä on parisuhdeongelmia vaikka tosiasiassa, kyse on heidän omista henkilökohtaisista ongelmista, jotka luovat ongelman suhteeseen.  Jos kamppailet organisoinnin ja järjestyksen kanssa, tai ongelmia on kuuntelemisen tai myötätunnon kanssa (myötätunto on rakkautta toimimassa toisen hyväksi), rahan, tai sotkun kanssa – ovat ne yksilöllisiä alueita, joilla sinun tulee kasvaa mahdollisimman nopeasti. Tee se itsenäisesti. Ja muista on OK pyytää ammattilaisen apua. On olemassa tosi hyviä verkkovalmennuksia!

9. Älä unohda, että se olette sinä ja puolisosi vs. ongelma

Eikä sinä vs. puolisosi ongelman ilmaantuessa. Muista aina, että te olette yhdessä samalla puolella, seisotte samassa rintamassa ja selviätte yhdessä ongelmaa vastaan. Minä muistutan ristiriitatilanteessa aina puolisoani: ”Me selviämme tästä yhdessä. Ei anneta tämän ongelman saada meitä vastakkain. Muista me olemme samalla puolella.”

10. Puhu puolisostasi aina hyviä asioita toisille

Jokaisessa puolisossa on vahvuuksia ja kehittämiskohtia. Puolisoa koskevista kielteisistä asioista kertominen toisille hänen selkänsä takana vahingoittaa suhdettanne, sillä silloin asetat itsesi puolisosi yläpuolelle väärällä tavalla ja petät hänen luottamuksensa, koska kerrot hänen asioistaan hänen tietämättä. Kerro ainoastaan hyviä asioita puolisostasi omille vanhemmillesi, appivanhemmillesi, sisaruksillesi ja ystävillesi. Älä yritä ratkoa puolisosi kehittämiskohteita ja heikkouksia kolmansien osapuolien kanssa, vaikka he olisivat sydänystäviäsi tai omat äitisi ja isäsi. Älä päästä sinun ja puolisosi väliin muita,  vaikka he tarkoittaisivat hyvää, sillä silloin toimit väärin, kun et anna puolisollesi sitä arvostusta ja luottamusta joka hänelle puolisona kuuluu omia asioitaan koskien.

 

Kohtaa siis puolisosi suoraan ja selvitä asiat ja se mikä hänessä sinua häiritsee hänen itsensä kanssa.  Älä laske muita sotkeutumaan teidän parisuhteeseenne. Näin osoitat arvostusta puolisoasi kohtaan ja vaalit suhteessanne vallitsevaa luottamusta siihen, että puolisosi kykenee kohtaamaan kehityskohteensa itsenäisesti tai yhdessä sinun kanssasi. Onhan sinussa itsessäsikin paljon kehittämistä ja puutteita, etkä suinkaan haluaisi, että puolisosi menee ensin valittamaan niistä muille vaan suoraan sinulle itsellesi. Näin vältytte paljolta pahalta. Mitä useampi kokki sitä sotkuisempi soppa, varsinkin jos soppaan sotkeutuu sukulaisia, jotka soittelevat ja puhuvat ristiin asioistanne toisilleen. Tällöin puolisosi saattaa joutua tahtomattasi huonoon huutoon sukulaistesi parissa ja saada vääränlaisen leiman loppuiäkseen. Tälläisestä leimasta myös lapsesi saattavat kuulla sukulaisiltasi ja näin se satuttaa myös heitä. Kun olet yhdessä puolisosi kanssa toistuvasti yrittänyt rakentavasti korjata ja kehittää heikkouksia, mutta huomaatte silti tarvitsevanne neuvoja ja apua. Hakekaa neuvoja ja ohjausta ulkopuoliselta ja puolueettomalta taholta yhteisestä sopimuksesta, ei toisen tietämättä.

 

 

Minua rupeaa aina inhottamaan, kun kaverit kokoontuessaan alkavat ensimmäisenä valittaa puolisoistaan. Siinä levitetään alhaisella tavalla kaikkien silmien eteen sen henkilön huonoja puolia, jota he ovat itse luvanneet rakastaa karvoineen päivineen. Käytännössä he haukkuvatkin itseään omasta valinnastaan. Tälläinen on täysin tarpeetonta ja turhaa, koska se ei millään tavalla auta puolisoasi kasvamaan. Sen sijaan kysy itseltäsi: ”Mitä minä voin tehdä puolisoni tukemiseksi?” ”Mitä voisin kokeilla auttaakseni hänen kasvuaan?” Kohtaa puolisosi niissä asioissa, jotka sinua hänessä häiritsevät ja tee asialle jotain. Auta puolisoasi rohkaisemalla ja kannustamalla häntä kehittymään eikä voivottelemalla hänen kehityskohteitaan toisille.

 

Ole rakentaja älä rikkoja! Anna puolisollesi mahdollisuus kasvuun!

 

 

11. Ole oma-aloitteinen ja kanna vastuusi

Älä odota, että puolisosi pyytää sinua tekemään jotakin – käy itse toimeen ja osoita vastuun kantamista! Jokaisella puolisolla on omat vahvuutensa ja alueita, joilla voit kehittyä.  Kanna vastuu ja ole oma-aloitteinen niillä alueilla, joissa olet hyvä ja jotka luonnistuvat sinulta helposti.  Jos olet hyvä talousasioissa, budjetin tekemisessä tai säästösuunnitelman tekemisessä, tee se. Jos olet loistava auttamaan lapsia kotitehtävissä, varmista, että teet niin joka ilta. Luota minuun, tämä lievittää niin paljon stressiä ja helpottaa asioita, kun jatkatte elämienne liittämistä yhteen.

12. Varatkaa aikaa puhumiseen

Ilman kommunikaatiota ei ole mitään. Me kysymme joka ilta toisiltamme: ”Haluatko puhua jotakin?” Toiselle pitää antaa aidosti mahdollisuus puhua. Yksi asia mikä on ollut parisuhteemme johtoajatuksena, sen jälkeen kun meistä tuli vanhempia, on ajan varaaminen tarkoituksella puhumista varten. Se on meidän vuorovaikutus-työkalumme. Kutsumme sitä navigointi-ajaksi. Yksinkertaisesti siinä on kyse siitä, että minä ja puolisoni kommunikoimme asioista, joita on noussut esille päivän aikana ja joista ei ehkä koskaan ollut sopivaa aikaa puhua aiemmin. Pidän usein vaimoani kädestä ja katson häntä myötätuntoisesti silmiin. Saatamme istua keittiön pöydän ääressä, kun vaimoni avaa sydämensä minulle.
Loppujen lopuksi haluamme suhteen olevan hyvä. Se kannattaa, että meillä on hyvä suhde toisiimme!
 Copyright Voimauttava kotikoulu-
kotikoulu.edublogs.org

Vastaa