Vietän äitienpäivää joka päivä – Helmiä äidin työkalupakkiin

Tänä aamuna heräsin iloiseen vauvan höpötykseen. Nousin ylös ja otin vauvan syliini. Hänen kasvoilleen levisi suuri hymy. Minä hymyilin. Siinä me hymyilimme toisillemme. Aivan kuin jokaisena muunakin aamuna, niin myös tänä aamuna heräsin kaikki aarteeni, omat lapseni ja ihana mieheni, ympärilläni. Siinä aamutoimissa tunsin taas sen rakkauden, joka tuntuu vain joka aamu suuremmalta. Joka aamu vain pakahdun siitä rakkaudesta.

 

ÄIDIN AARTEITA – HEIKKOUS ON VAHVUUTTA

Ajattelin, että tänä vuonna on kymmenes äitienpäiväni ja minulle se on kuten jokainen muukin päivä tähän asti äitinä. Saan viettää joka päivä äitienpäivää. Kuinka onnekas olenkaan! Osa ystävistäni on vuosia kaivannut saadakseen kokea edes sen ensimmäisen äitienpäivän. Sitä vierellä seuranneena ymmärrän omien lasteni äärettömän suuren arvon. Rahalla tai parhaimmillakaan lääketieteellisillä toimenpiteillä ei voi saada sitä kaivattua aarretta, omaa lasta syliinsä!

Olen ollut äiti 10 vuotta. Mikään elämässäni ei ole koskaan vastannut tätä aikaa. Minulle äitiys on ollut ensi hetkestä alkaen  hyvin ihmeellistä,  aluksi uuden opettelua, sillä vastuu uudesta elämästä tuntuu suunnattomalta ihmeeltä ja kaikki on uutta! Elämä on ihan toista kuin neuvolan oppaat. Minusta on aivan ihanaa olla äiti, äitiys sopii minulle. Äitiys tuo parhaat puoleni esiin, mutta myös oman puutteellisuuden tiedostaa voimakkaasti. Se onkin vahvuutta, että hyväksyy oman keskeneräisyytensä ja heikkoutensa ja on aidosti valmis kasvamaan. Lapset tuovat parhaat puoleni esiin, he tuovat kaiken kauniin minussa esiin. Äitiys on tehnyt minusta voimakkaan.

Silmäni täyttyvät usein onnenkyynelistä kun meidän molempien sylit ovat täynnä lapsia. Äidin syli on tärkeä paikka, yhtä tärkeä kuin isän syli perheessämme! Meillä kahdella, äidillä ja isällä, on niin paljon rakkautta, pienten suukkoja ja haleja, että sydämeni pakahtuu onnesta. Kun mieheni ja minun suhteellamme on hyvä perusta, kaikki muu on helpompaa, kuten äitiys, lasten kasvatus ja arki. Meidän ei tarvitse edes tehdä jännittäviä asioita, kunhan olemme ja nautimme – elämä arjessa on onnea!  

 

KÄYTÄNNÖN VINKKI:

Ajattelen aina puolisoani; miten voin auttaa häntä.

Tavoite ei ole muuttaa toista eikä saada häntä olemaan samaa mieltä, vaan tavoitteena on yhteys.  Kun mieheni tekee samoin minua kohtaan, olemme aina vain antamassa toisillemme, emme vaadi toisiltamme mitään, mutta saamme koko ajan toisiltamme enemmän kuin osaamme edes unelmoida tai pyytää! Kun suhteellamme on hyvä perusta kaikki muu on helpompaa, kuten äitiys, lasten kasvatus ja arki.

ÄITI HEIJASTAA LAPSEEN HÄNEN ARVOAAN

On tärkeää oppia, että on merkityksellinen. Ei voi auttaa lapsiaan kokemaan, että he ovat arvokkaita, ennen kuin tiedät itse olevasi arvokas. Onkin olennaisen tärkeää, että äidin itseään koskevat ajatukset ovat aina luonteeltaan positiivisia rohkaisten, kannustaen, vakuuttaen, kehuen, arvostaen, lohduttaen ja rauhoittaen omaa itseä. Lapset ovat herkkiä ja aistivat aikuisen sisäisen tunnetilan. He imevät sen itseensä kuin pesusieni.

Kun äiti on tyytyväinen ja arvostaa itsessään kaikkia puolia, myös lapset ovat tyytyväisiä. Äidin ilosta tulee lasten ilo! Äitinä huolehdin siitä, että ymmärrän oman arvoni, vain tällöin voin heijastaa lapsille heidän kallisarvoisuuttaaan. Varmistan, että kaikki toimeni sanani ja tekoni ilmentävät lapselle hänen arvoaan. Tiedostinpa sitä tai en, niin joka tapauksessa kaikki eleeni, tapani olla ja puhua, kaikki mitä teen viestii lapselle aina hänen arvoaan. Äiti on peili, josta lapsi näkee oman arvonsa – joka rakentaa hänen itsetuntonsa perustan.

 

AIDOSTI RAKASTETTU USKALTAA TARVITA

Äidin rakkaus ei hylkää nähdessään totuutta lapsesta, vaan osoittaa myötätuntoa ja välittämistä. Tämä rakkauden viesti saavuttaa lapsen sisimmän viestittäen hyväksyvänsä lapsen ilman ehtoja. Rakkaus on voima, joka vaalii ja kunnioittaa lapsen haavoittuvuutta. Aidosti rakastettu uskaltaa tarvita. Se luo lapselle turvan, joka on välttämätön, jotta hän uskaltautuisi näkemään oman keskeneräisyytensä ja heikkoutensa. Ilman rakkautta lapsi ei uskalla katsoa vihaansa, kateuttansa, ylpeyttään, raukkamaisuuttaan, ylimielisyyttään, pelkoaan ja syyllisyyttään. Sitä mukaa kun lapsi avautuu ottamaan rakkautta vastaan ja myös saa ehdotonta rakkautta, hän uskaltaa kohdata keskeneräisyyttään ja heikkouttaan.

Rakkaus luo lapselle välttämättömän turvan. Näin hän ymmärtää olevansa täydellisen hyväksytty puutteineen päivineen ja kokee olevansa turvassa, vaikka heikkoudet ovat ilmeisiä. Näin lapselle avautuu kasvun mahdollisuudet. Hänen energiansa ei mene huonommuuden ja heikkouksien kätkemiseen ja tarvitsevuuden kieltämiseen. Eikä hän lankea ansaan, jossa kätkisi ja kieltäisi heikkoutensa luullen olevansa vahva. Näin hän ei sairastu vahvuuteen, joka on julkista koulua ja yhteiskuntaamme leimaava ilmiö. Juuri tämä on voimauttavan kotikoulun perusidea, heikkous ja sen tunnistaminen on vahvuutta.

HELMIÄ ÄIDIN TYÖKALUPAKKIIN

Olen äitienpäivän kunniaksi kerännyt tähän alle helmiä ÄIDIN TYÖKALUPAKKIIN, jotta ne voisivat lisätä äitien ja lasten hyvinvointia. Jotta lapsesta kasvaa hyvällä itsetunnolla varustettu psyykkisesti terve aikuinen hänen tulee saada seuraavia asioita äiti-lapsi suhteessa:

 • ehdotonta rakkautta
 • rakkaudellisia katseita
 • syliä ja läheisyyttä
 • turvallisuudentunnetta
 • kuuntelijaa ja vastakaikua
 • rohkaisua ja kannustusta
 • aikuisen läsnäoloa ilman älylaitteita
 • terveitä rajoja
 • tunteiden esiinnostamista ja ymmärtäjää vaikeillekin tunteille
 • ymmärtäjää tarpeilleen ja haluilleen
 • hyväksyntää omana itsenään
 • kokemuksen siitä, että lapsi on tärkeä omana itsenään

Ihanaa äitienpäivää sinulle!

3 Replies to “Vietän äitienpäivää joka päivä – Helmiä äidin työkalupakkiin”

 1. Tämä on ihanin postaus jonka olen lukenut! Vinkit ovat hyviä ja innostavia sekä
  mahdollisia toteuttaa omassa elämässä. Kiitos tästä jutusta!🙌💖

  1. Voimauttava kotikoulu says: Vastaa

   Oi, kiitos sinulle ihanasta palautteesta! Mahtava kuulla, että nämä vinkit innostavat ja ovat toteutettavissa elämässäsi. Voi hyvin! Jatketaan matkaa yhdessä!

 2. Jatketaan vain! On hyvää ja voimauttavaa, kun saan lukea kokemuksia elämästäsi
  ja arkielämän neuvoja, jotka auttavat kasvamaan. Kiitoksia tosi paljon!😃

Vastaa