Opeta lapsellesi parhaat laskuniksit ja lahjoita hänelle matematiikan oppimisen iloa niin, että lapsesi alkaa nauttia laskemisesta ja matematiikasta! Voimauttava kotikoulu auttaa lastasi kokemaan opiskelun iloa matematiikassa jakamalla HELPPOJA laskuniksejä kotikouluusi ja esittelemällä maailman merkittävimmän tiedemiehen!
Nykyajan ihminen törmää numeroihin kaikkialla. Jos käymme ostoksilla, ajamme autoa tai täytämme veroilmoituksen, meidän täytyy osata laskea. Laskutaito auttaa meitä toimimaan tehokkaasti elämän eri osa-alueilla. Miksi niin monet aikuiset luulevat, että heillä on huono laskupää?
Tämä käsitys juontaa usein juurensa lapsuuden huonoista oppimiskokemuksista ja heikoksi jääneestä tietopohjasta. Moni oppilas uskoo olevansa huono laskemaan, ellei aina saa täsmälleen oikeita vastauksia ja siksi vieroksuu matematiikkaa. Kun henkilö on omaksunut tälläisen asenteen, se voi säilyä läpi elämän. Tämä asenne on luonut yhdessä muiden arkielämän uskomusten kanssa matematiikan ympärille salaisuuden verhon, jollaista se ei lainkaan tarvitsisi.
PARHAAT LASKUNIKSIT
Laskutoimitusten helpottamiseksi on kehitetty monia simppeleitä niksejä, joista osa esitellään tässä alla. Kannatttaa muistaa, että laskutaito kehittyy vain harjoittelemalla ahkerasti.
LUKU 10 AVAIMENA
- Kertolasku: Kun luku kerrotaan kymmenellä sen loppuun lisätään nolla. 1689 kerrottuna kymmenellä on siis 16 890. Voit käyttää tätä niksiä kun jokin luku kerrotaan viidellä. Kerro luku ensin kymmenellä ja jaa kahdella. 5 kertaa 42 on yhtä kuin kymmenen kertaa 42 eli 420 jaettuna kahdella eli 210.
- Yhteenlasku : Kun lasket yhteen useita lukuja, yritä muodostaa luvuista kymmenen ryhmiä. Esimerkiksi luvut 94, 36, 78, 12, 23 ja 87 voidaan laskea yhteen seuraavasti:
9, 3, 7, 1, 2, 8
4, 6, 8, 2, 3, 7
Ylemmän lukujonon mumerot voi ryhmitellä 9+3+7+1+2+8, summa on 30. Kun alemman lukujonon täysiä kymmeniä ilmaiseva luku on 3, summaksi tulee 330.
LUKUJEN PALASTELU
Laskutehtävä voi tuntua vaikealta, kun siihen sisältyy moninumeroisia lukuja. Lukuja on helpompi käsitellä, kun ne pilkotaan pienempiin ryhmiin.
- Yhteenlasku: 1644+7111 voidaan jakaa kahdeksi laskuksi. 16+71=87 ja 44+11=55. Kirjoittamalla kahden laskun tulokset vierekkäin tulokseksi saadaan 8755.
- Vähennyslasku: Isoja lukuja sisältävät vähennyslaskut kannattaa pilkkoa osiin. Kirjoita numerot omiin sarakkeisiinsa oikealta vasemmalle. Aina kun ylempi luku on alempaa pienempi, lisäät ylempään lukuun 10 ja lisää sitten 1 seuraavana vasemmalla olevaan lukuun. Tällä tavalla luku 69 312 – 24 151 voidaan pilkkoa viideksi pieneksi laskutoimitukseksi.
6 9 4 11 2
2 4 1 5 1
4 5 3 6 1= vastaus
PROSENTTILASKU
Prosenttilasku tarkoittaa kirjaimellisesti sataa kohti. Seitsemän prosenttia tarkoittaa siis seitsemää jokaista sataa kohti.
Pikaprosentit: Monet niistä prosenttilaskuista, joiden kanssa joudut tekemisiin ovat kerrannaisia kymmenellä. Koska 10 prosenttia tarkoittaa 10 jokaista sataa kohti, vastaus on helppo laskea jakamalla luku kymmenellä. Esimerkiksi 10 prosentin alennus 1400 euron tietokoneesta on 140 euroa. Jos haluat tietää paljonko on 70 prosentin alennus 590 euron sähköpolkupyörästä, laske ensin 10 prosenttia 590:stä ja kerro sitten vastaus seitsemällä. Alennukseksi saadaan 41,3 euroa.
Pyöristäminen: Monissa nopeissa laskutoimituksia vaativissa tilanteissa tarvitaan vain summittainen vastaus. Sen vuoksi onkin hyvä opetella pyöristämään lukuja. Jos työnantajasi ilmoittaa, että osastosi budjettia on pienennettävä 9,75 %, et tarvitse taskulaskinta pystyäksesi arvioimaan, millaisissa summissa liikutaan. Pyöristä 9,75 % 10 %:iin ja pyöristä sitten 1 317 000 euroa 1 300 000 euroon. Näet heti, että suunniteltu supistus on noin 130 000 euroa.
ÄLÄ LUOVUTA
Heikko koulumenestys saattaa estää ihmisiä hakeutumasta uralle, jolla he voisivat parhaiten toteuttaa itseään. Vaikeudet on mahdollista kääntää voitoksi. Albert Einstein, fyysikko, on tunnetuin esimerkki ”onnistuneesta epäonnistujasta”. Hän ei kouluaikaan osoittanut pienintäkään merkkiä siitä neroudesta, joka aikanaan tuli ilmi. Hänen opinto-ohjaajansa väitti suoraan, että Einsteinista ei koskaan tulisi mitään. Einstein inhosi tavallista koulua, koska mekaaninen ulkoluku oli hänestä järjetöntä. Hän keksi itse itselleen matemaattisia ongelmia ja alkoi opettaa itse itseään käytännössä. Hän ei antanut tavallisen koulun rajoittaa itseään.
”Emme voi ratkaista ongelmiamme
samalla ajattelutavalla,
jolla me ne loimme.”
Albert Einstein
Heikosta koulumenestyksestä huolimatta hän haki opiskelemaan Zûrichin teknilliseen korkeakouluun. Hän reputti pääsykokeissa ja pääsi opiskelemaan vasta toisella yrittämällä. Opiskelijana Einstein oli keskinkertainen ja valmistuttuaan hän hakeutui vähäpätöiseen toimistotyöhön. Tässä työssä ollessaan hän muotoili suhteellisuusteorioidensa perustan. Voit tutustua tästä alta tämän maailman merkityksellisimmän tiedemiehen suhteellisuusteoriaan:
Suhteellisuusteoria yksinkertaisesti
Uusien asioiden oppiminen on elämän antoisimpia prosesseja. Se tuo mielihyvää kaikenikäisille ihmisille. Ihmisellä on synnynnäinen kyky oppia. Oppimiskyky ei riipu älykkyydestä. Tärkeämpää on halukkuus omaksua uusia asioita, ottaa vastaan haasteita ja asettaa itselleen yhä korkeampia tavoitteita! Mutta elämästä voi saada enemmän iloa irti ottamalla piilevistä kyvyistään kaikki irti!
Toivottavasti tästä jutusta oli hyötyä kotikouluusi!
Iloa oppimiseen!