HAUSKAA Matematiikkaa toiminnallisesti – Laskutoimituksia leipoen – OPPIMISVIDEOITA

Featured Video Play Icon

 

Leipominen tarjoaa oivallisen tilaisuuden opetella vaikkapa tilavuusmittoja, määriä, yhteenlaskua ja kertolaskua: mitä tarkoittaa esimerkiksi puoli desiä ja mitä on teelusikallinen? Katso miten Voimauttavassa kotikoulussa opiskeltiin HAUSKAA matematiikkaa toiminnallisesti! Nappaa parhaat ideat OPPIMISVIDEOILTAMME omaan kotikouluusi! 

 

MATEMATIIKAN, ÄIDINKIELEN JA TVT:N INTEGROINTI

Voimauttavan kotikoulun matematiikan ja äidinkielen integrointi tapahtui luontevasti, sillä molempien aineiden oppikirjoissa käsiteltiin reseptejä ja leipomista. Kotikoululainen valitsi lempireseptinsä ja kirjoitti sen äidinkielen muistiinpanoihin. Alla olevalla oppimisvideolla näet kuinka hän leipoi sen avulla kuivakakun.

Matematiikassa hän laski tilavuusmittoja, kuten desilitra ja litra erilaisissa resepteissä ja leipomisessa tarvittavissa ainesosissa (maito, jauho, vesi, öljy, sokeri jne.) . Hänen piti opetella esimerkiksi muuttamaan desilitrat litroiksi.

Yllä olevalla videolla matematiikka ja äidinkieli on integroitu myös TVT:hen (tieto- ja viestintätekniikka) , sillä kotikoululainen kirjoitti tietokoneella reseptin videoon näkyville.  Yllä olevalla videolla kotikoululainen leipoo kuivakakun. Millaisia leipomistehtäviä sinä haluaisit toteuttaa matematiikassa?

 

 

LEIVONTA KEHITTÄÄ USEIDEN OPPIAINEIDEN TAITOJA

Pedagogien mukaan lasten kanssa leipominen voi edistää terveellistä ja turvallista maailmankuvaa ja opettaa myös sosiaalisia taitoja. Lapsi oppii syy seuraus suhteita, AJANKÄYTTÖÄ ja pitkäjänteistä työskentelyä sekä ohjeiden mukaan toimimista. Hän oppii huomioimaan toista, kuuntelemaan ja kyselemään. Usein annamme kaikkien lastemme leipoa rinnakkain. Jakamista, joustavuutta ja yhteistyötaitoja kotikoululainen harjoittelee  yhteisen taikinakulhon ääressä toisen kotikoululaisemme kanssa. Tälläinen on hyvin hedelmällistä ja kehittää sosiaalisia taitoja ja yhteistyökykyä.

Leipominen tarjoaa mahdollisuuksia myös muihin oppiaineisiin. Kotikoululaisen kanssa eri raaka-aineiden tuoksuttelu ja käsin tunnustelu laajentavat kokemuspiirin lisäksi sanavarastoa ja ilmaisutaitoa: miltä raaka-aine tuntuu tai tuoksuu, mitä tästä tulee mieleen?Mistä maasta mausteet tulevat? Miten mausteet olivat ennen muinoin kultaakin arvokkaampia kauppatavaroita? Kuinka mausteita kuljetettiin pitkin silkkitietä Eurooppaan? Leipominen yhdistyy luontevasti siis myös historiaan, maantietoon, äidinkieleen ja ilmaisutaitoon matematiikan ohella. Leivonnan eri vaiheet kehittävät myös kotikoululaisen motoriikkaa. Anna kotikoululaisen itse mitata, sekoittaa, vatkata, kaulita, pyöritellä, sivellä ja pilkkoa, vaikka se kestäisi vähän kauemmin eikä jälkikään olisi heti tasaista. Erilaisten keittiövälineiden käyttö harjaannuttaa käden ja silmän yhteistyötä.

Muista kuitenkin suhteuttaa tehtävät lapsen ikään ja kykyyn ymmärtää erilaisia riskejä. Kannattaa opetella työturvallisuutta ja huomioida, että uuni on kuuma, kulho painava ja veitsi terävä. Vastuu turvallisuudesta on aina aikuisella. Yhdessä tehden lapsi oppii turvallisia työtapoja.

Tälläinen kokonaisvaltainen oppiminen on motivoivaa ja mikä tärkeintä tämä on elämäntaitojen opettelua. Leipominen on arkea ja osa perheen elämää – Elämä on paras oppimisväline!

 

POISTA ESTEET – ANNA LAPSELLE TILAA OPPIA

Iso este leipomisen käytölle mielekkäällä ja rakentavalla tavalla matematiikassa ja muissa oppiaineissa on äitien taipumukset perfektionismiin. Tämä asenne juontaa juurensa siihen ajatuskuvioon, että minä voin tehdä tuon nopeammin ja paremmin kuin sinä. Seurauksena tästä, lasten ei anneta montaa kertaa leipoa. Ne leipomistehtävät, joita lapsi on saanut tehtäväkseen, äiti korjaa, joka kerta kun niitä ei ole tehty kunnolla, sen sijaan, että hän kutsuisi lapsen takaisin ja rohkaisisi ja opettaisi häntä tekemään työn hyvin.

Äiti arvostaa itseään, omia standardejaan, ja omaa työn jälkeän enemmän kuin lapsen tarpeita ja hyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Tämä lyhytnäköinen ajattelutapa jättää lapsen ilman niitä elinikäisiä etuja ja vahvuuksia, niin nykyhetkessä kuin tulevaisuudessakin, joita leipomistaidon perusteet hänelle antavat. Perfektionistisen äidin on vaikea kestää itse asettamiaan standardeja, sillä jos äiti ei pidä mielessä lapsen ikätasoa, lapsi ei pysty koskaan miellyttämään äitiään. Tämä luo konfliktin heidän välilleen ja luo lapsen sydämeen lannistumisen tunteen.

Meidän halumme on, että pystymme auttamaan lapsia pääsemään kohti tavoitetta, jolloin he tekevät ITSE työnsä. Kuitenkin haluamme saavuttaa tämän tavoitteen rohkaisemisen, rakastamisen ja kärsivällisen ja lempeän suhtautumisen kautta ennemmin kuin nalkuttamisen, kiittämättömän ja painostavan asenteen kautta, jota perfektionistinen vanhempi lasta kohtaan ilmaisee. 

Vanhempien on tärkeä olla tietoisia omista suojamekanismeistaan, sillä liian usein vanhemmat kohdistavat turhautumisensa lapsiinsa (esimerkiksi temperamenttinen tunteenpurkaus, kärsimättömyys, perfektionismi, ei salli virheitä tai epäonnistumisia). Vanhemman omien suojamekanismien tunnistaminen on ensiaskel vastuunottamiseen niistä. Seuraava askel on päättää tietyistä toimenpiteistä, jotka vähentävät ja lopulta kokonaan eliminoivat nämä kasvun tiellä olevat esteet. Jos sinun oma turhautumisesi kasvaa, kun lapsesi tekevät jotain koulutukseen ja opiskeluun liittyvää tai yrittävät tehdä jotain muuta, yritä omistaa turhautumisesi omaksesi äläkä anna sen rikkoa sinun ja lapsesi välistä rakastavaa ja lämmintä suhdetta.

Kissa

VASTUUNTUNTOISUUDEN OPETTELUA

Me myös työskentelemme lastemme kanssa, opettaen heille henkilökohtaista vastuuta leipomistarvikkeiden ja tavaroiden laittamisesta paikoilleen toistuvasti, kun he ovat lopettaneet niiden käyttämisen. 

Kannattaa muistaa, että kotikoululaiset ovat lapsia ja tarvitsevat vuosien harjoitusta, ohjausta, muistuttamista ja johdonmukaisia seuraamuksia, jotka auttavat kehittymään. Se tulee olemaan prosessi samalla kun he kasvavat, mutta kaiken on tapahduttava rakastavan ja lämpimän vanhempi-lapsi suhteen luoman myönteisen ilmapiirin vallitessa.

kissa

LÄHEISYYS JA LUOVUUS VOIMAVAROINA

Rinta rinnan työskentely rauhassa, ilon ja rakastavan huolenpidon hengessä voimauttaa lasta ja vahvistaa lapsi-vanhempi suhdetta. Lapsi nauttii työskentelystä yhdessä rohkaisevan vanhemman kanssa.

Leipominen on luovaa. Lapsen rikkaasta mielikuvituksesta syntyvät pullapossut, kiekura-pullat ja keksien koristelut ilahduttavat myös vanhemman silmää. Itse muotoillut ja koristellut leivonnaiset ilahduttavat koko perhettä kahvipöydässä ja opettavat kotikoululaiselle, että toisten ilahduttaminen palvelemalla on arvokasta ja hän itse saa siitä kaikkein eniten iloa!

Monissa perheissä on huomattu, kuinka tärkeää lapsille on, että he näkevät hartaudella itse tehdyn leivonnaisen työvaiheet.  Lapsi oppii oman tekemisen kautta arvostamaan leivonnaisia ja leipiä ja sitä vaivaa, jolla ne valmistuvat. Kaikki ei ilmestykään automaattisesti lautaselle, vaan valmiiden leivonnaisten ja leipien takana on prosessi.

Lastensa kanssa leipovat vanhemmat tekevät paljon enemmän kuin leivonnaisia. Yhdessä leivotut herkut katoavat hetkessä parempiin suihin, mutta yhteinen leivontatuokio jättää koko elämäksi tuoksuvan muistijäljen.

 

TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA KOTIKOULUSSA

Matematiikan toiminnallinen näyttötehtävä oli tosi hauska toteuttaa yhdessä kotikoululaisen kanssa. Kotikoululainen leipoi juhlia varten suloisia pieniä piparkakkuja perhosmuotilla. Alla olevalla videolla hän leipoo ja muodostaa leipoessaan laskutoimituksia pipareista kirjoittaen ne paperille näkyviin. Tässä on hyvä idea sinunkin kotikouluusi vaikka näyttötehtäväksi tutkivalle opettajalle! 

 

LISÄÄ IDEOITA TOIMINNALLISEEN MATEMATIIKKAAN

Kaipaatko lisää vinkkejä kotikoulun matematiikkaan? Tutustu tästä mitä hauskaa teimme kotikoulun matematiikassa:

HAUSKAA MATEMATIIKKAA KOTIKOULUSSA- välimatkan mittausta lennokkien avulla

VINKKEJÄ, MATERIAALIA JA NETTIPELEJÄ MATEMATIIKKAAN

Tästä näet kuinka kotikoululainen on opiskellut kertotauluja ja pääset harjoittelemaan samoja kertotaulutehtäviä ja pelaamaan samaa kertotaulupeliä kuin hän:

Kertotaulutehtäviä ja kertotaulupeli

Seuraavassa on hyviä tehtäviä kellonaikojen opetteluun, joita kotikoululaisemme on käyttänyt. Niistä on hyötyä varmasti myös sinulle:

Opettele kellonaikoja: tehtäviä ja tuloste

Olisi ihana kuulla sinusta ja jakaa ideoita kanssasi! Mitä ideoita sinulla on toiminnalliseen matematiikkaan?

Iloitse matematiikan oppimisesta!

Vastaa