HAUSKAA MATEMATIIKKAA KOTIKOULUSSA:Tee itse oppimispeli KERTOTAULUKIRPPU

Voimauttavassa kotikoulussa  kertotaulujen oppiminen on hauskaa. Haluamme jakaa ilon kertotaulujen opettelusta kanssasi. Kotikoululainen on valmistanut itselleen SUPERHAUSKAN kertotaulukirpun, jonka sinäkin voit tehdä selkeän ohjeen avulla.

KERTOTAULUKIRPPU on oiva oppimisen apuväline ja oppimismotivaation kasvattaja kertotaulujen oppimiseen kotikoulun matematiikan tunneilla. Kun kertotaulukirppu on itse tehty, motivoi se opettelemaan kertotauluja. Innostu kertotauluista yhdessä kanssamme.

Tässä tehtävässä yhdistyi  mielekkäällä tavalla käsityön ja matematiikan oppiaineet. Aluksi kotikoululainen opetteli paperintaittelun perusteita kotiopettajan johdolla.  

 

KERTOTAULUKIRPUN OHJE

VAIHE 1

Aloita leikkaamalla A4-paperista neliö. Taita neliö kaksin kerroin kulmat vastakkain. Avaa taitos ja taita toiseen suuntaan samalla tavalla. Paperiin tulee tällöin taitteet, kuten kuva 1 osoittaa.

 

 

Taita neliön kulmat keskipistettä kohti, kuva 2.

Tämän jälkeen työ käännetään ylösalaisin. Kulmat taitetaan jälleen keskukseen

Työ asetetaan eteen suoraan asentoon ja ylimmäisen kielekkeen kärki taivutetaan kaksin kerroin ulkoreunaa vasten, kuva 4. Näin tehdään joka kulmalle.

Työ käännetään ylösalaisin, kuva 5. Päällepäin näkyy nyt neljä kielekettä. Yhden kärki taitetaan ulkokulmaa vasten. Samoin tehdään muille kielekkeille. 

 

VAIHE 2

Tämän jälkeen taivutetaan työ kaksinkerroin, kuva 1. Taitos avataan. Sitten se taivutetaan samoin, mutta edellisestä poikittaiseen suuntaan. Jälleen taitos avataan.

Nyt taivutetaan työ kulmittaisesti, kuva 2. Yhä samalle puolelle. Jälleen taitos avataan. Taivutetaan seuraavat kulmat vastakkain. Avataan taitos.

Työ käännetään ylösalaisin. Työnnetään vasen keskisormi yhteen ”taskuista”, peukalo sen viereiseen.

 

Likistetään väliseinä sormissa vastakkain, kuva 3.

 

VAIHE 3

Kun kertotaulukirppu on taiteltu valmiiksi, merkitään kertolaskut kirpun ulkopuolelle jääviin kolmioihin ja vastaukset sisällä näkyviin kolmioihin. Esimerkiksi kotikoululainen kirjoitti kertolaskun, 3 x 3, ulkokolmioon.

Seuraavassa kuvassa näet kertotaulukirpun ulkokolmiossa olevat kertolaskut.

Kertotaulujen vastaukset kotikoululainen kirjoityi kirpun sisälle kuten alla oleva kuva osoittaa. 

 

LISÄÄ KERTOTAULUPELEJÄ

Kaipaatko lisää kertotaulupelejä. Alla on kotikoulussamme hyväksi havaitut kertotaulupelit.

TOP 3 KERTOLASKU-PELIT & APUVÄLINE KERTOLASKUUN kotikouluun

Matematiikkaa kotikoulussa: Tee KERTOTAULUTEHTÄVIÄ virtuaalisesti+ILMAINEN KERTOTAULUMONISTE

Voimauttava kotikoulu toivottaa innostavia oppimishetkiä kertotaulukirpun parissa kotikoulusi matematiikan opiskeluun!

 

Vastaa