Opettele käyttämään tunteita VOIMAVARANA

Opettele käyttämään tunteita voimavarana arjessa. Annatko tunteidesi vaikuttaa sinuun myönteisesti vai kielteisesti?

OPI MISTÄ TUNTEESI KERTOVAT

Opi yhdessä Voimauttavan kotikoulun kanssa tietämään mistä tunteesi kertovat. On tärkeää oppia ymmärtämään, että tunteesi eivät ole sattumanvaraisia, ne ovat viestinviejiä. Sinun on pystyttävä antamaan niiden puhua sinulle ja kertoa, mitä todella tarvitset. Mistä seuraavat tunteesi viestivät:

• Vihasi? Se kertoo, missä tunnet olosi voimattomaksi.
  • Ahdistuksesi? Se kertoo sinulle, että jokin elämässäsi on epätasapainossa.
  • Apatiasi? Se kertoo sinulle, missä olet ylikuormittunut ja loppuun palanut.
  • Pelkosi? Se kertoo sinulle, mistä välität.

MITEN AIKUISEN KANNATTAA OPETTAA  LAPSELLE TUNTEITA

• Muista kertoa ääneen omista tunnetiloistasi. Selitä kotikoululaiselle, miksi jokin asia surettaa tai ilahduttaa.
    Samalla periaatteella myös kotikoululaisen tunteita kannattaa havainnoida ääneen: ”Minusta näyttää siltä, että olet iloinen tästä leikistä.” Lapsen on kuitenkin alusta lähtien hyvä oppia, että vain hän itse kokee omia tunteitaan.
  • Keskustele kotikoululaisen kanssa  ristiriitatilanteiden jälkeen siitä, mitä tapahtui. Miltä kenestäkin tuntui missäkin vaiheessa? Mikä meni pieleen ja mitä opittiin tulevaa varten.
  • Aina kun lapselta kieltää jotakin esim. toisten lyömisen kiukkuisena, pitää antaa vaihtoehtoja mitä tehdä ison tunteen vallassa (esim. saako huutaa vaatteita pukiessa, paiskoa ovia, lähteä pois riitatilanteesta).
  • Ohjaa lasta huomaamaan erilaisia tunnetiloja esimerkiksi kirjoja lukiessa. Miettikää, miltä henkilöistä tuntuu ja miten tunteet saavat heidät toimimaan. Millainen päähenkilö on innostuneena tai vihaisena? Miksi runon jänis on surullinen?
  • Kotikoululaisen on alusta saakka hyvä oppia, että vain hän itse kokee omia tunteitaan.
  • Kotikoululaiselle kannattaa opettaa kuinka häneen yritetään vaikuttaa tunteiden kautta, esimerkiksi mediassa. Esimerkkinä tunteisiin vetoavat tai syyllistävät mainokset tai uutiset.
  • Kotikoululaisen kannattaa oppia, että hän hallitsee ja johtaa omia tunteitaan ja että tunteet eivät hallitse häntä, sillä ne ovat hänelle voimavara. Kotikoululaisen on hyödyllistä oppia, että hän on oman tunne-maailmansa johtaja, niin hän ei joudu tunteilla manipuloiduksi tai ohjailluksi toisten toimesta.

Kotikoulun kiistaton etu on siinä, että lapsi ei jää yksin vaikeidenkaan tunteiden kanssa, niin kuin tavallisessa koulussa käy. Siellä lapsi on yksin ison joukon keskellä ja joutuu usein piilottamaan todelliset tunteensa, kuten vilpittömän ilon ja harmin, jottei joudu luokkatovereidensa pilkan tai kiusaamisen kohteeksi. Tavallisessa koulussa on pakko kovettaa itsensä ja oppia piiloutumaan naamion taakse, jottei tule sorsituksi ja kiusatuksi. Tämä on valitettavaa ja erittäin epätervettä lapsen kasvun ja kehityksen kannalta.  Tavallisen koulun kasvuympäristö ei ole hyväksi lapsille ja tämä on yksi painava syy siihen miksi vanhemmat ottavat lapsiaan kotikouluun. Kotikoulussa heistä kasvaa tasapainoisia ja tunne-elämältään vahvoja ja terveitä yksilöitä osoittavat monet tutkimustulokset.