Kuinka saada kotikoululainen rakastamaan oppimista?

Kuinka inspiroida lasta niin, että hän alkaa RAKASTAA oppimista?

Kaikki lapset eivät aloita koulua innolla. Toiset tarvitsevat enemmän rohkaisua kuin toiset inspiroituakseen oppimisesta. Joskus me vanhemmat tarvitsemme hieman apua siihen miten saisimme lapset rakastamaan oppimista.

Rakkaus ja innostus oppimista kohtaan alkaa omasta asenteestamme. Ensiksikin, mitä hauskaa on elämässä, jos emme voi nauttia sen jokaisesta osa-alueesta? Ja kuten aiemmin kirjoitin innostus oppimiseen on lapsilla sisäsyntyistä, se tuottaa syvää iloa ja tyydytystä ja että rakkaus oppimiseen jatkuu koko elämän ajan, jollei joku tukahduta sitä tarkoituksella. Mutta miten innostaa isompaa lasta, joka on tavallisen rajoittavan koulujärjestelmän vuoksi oppinut välttelemään opiskelua ja kadottanut opiskelumotivaation?

 

VANHEMMAN HYVÄ ASENNE ON RATKAISEVA

Äiti tai isä, sinulla täytyy olla aidosti hyvä asenne oppimiseen. Jos lasket koko ajan hetkiä siihen, milloin koulutyö päättyy, et osoita lapsillesi, että se etuoikeus joka heillä on: tulla koulutetuiksi, on aivan ihana asia. Et myöskään toimi silloin esikuvana. Me inspiroimme rakkautta oppimista kohtaan, kun me itse ylläpidämme myönteistä asennetta uuden oppimiseen! Olemme lastemme rinnalla innostuen itse tutkimisesta ja uusien asioiden oppimisesta!

Meidän täytyy opettaa tämä tietoisesti lapsillemme, koska huono asenne nyt, synnyttää huonoa asennetta myöhemmin. Oletko koskaan tavannut tyyppiä, joka ei ole koskaan tyytyväinen työhönsä? Vanhempina teemme lapsiamme kohtaan väärin, jos emme tietoisesti auta heitä pysymään erossa tuolta uralta. Älä oleta, että koska sinä olet nyt käsittänyt nämä yksinkertaiset asiat, sinun lapsesi olisi myös käsittänyt ne. Todennäköisesti he eivät ole sisäistäneet niitä. Ja nämä tosiasiat ovat ratkaisevan tärkeitä ja muuttavat koko ”pelin” suunnan.  

ÄLÄ SALLI MUILTA KIELTEISTÄ PUHETTA KOULUSTA

Oletko koskaan ollut ruokakaupassa ja kuullut jonkun sanovan jotain tälläistä lapsillesi: ”Ettekö olekin iloisia, kun koulu on kohta ohi?” Olen täysin varma, että olet. Annoin ennen tälläisen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Olin aika lailla hiljaa ja yritin olla herättämättä huomiota kassalla, kuten tiedät? Mutta äskettäin omatuntoni otti minut tästä kiinni. Antaisitko kassanhoitajan sanoa, ”Hei lapsi, sinä olet tyhmä, eikä sinusta ole koskaan mihinkään?”, tekemättä asialle mitään? Minä en ainakaan.

Joten miksi me annamme heidän laittaa muutakaan ”roskaa” lastemme mieliin?
Siinä ei ole edes mitään järkeä. Älä vain odota minun sanovan, että meidän pitäisi aloittaa verbaalinen väittely hyvää tarkoittaneen kassanhoitajan kanssa tai sukulaisten kanssa, jotka sanovat kielteisiä asioita koulusta ja opiskelusta? Entä jos tulisimme lastemme avuksi sanoen jotain tälläistä ”Sinähän rakastat koulua, vai mitä?” Lastemme jättäminen vaivaannuttavaan tilanteeseen ei ole koskaan viisasta, varsinkaan, kun joku puhuu negatiivisia asioita heidän mieleensä. Tälläinen voi olla uskomattoman vahingollista.

SAA LAPSESI RAKASTAMAAN KOULUA KÄYTTÄMÄTTÄ KIELTEISTÄ PUHETTA

Ja tietysti tämä koskee myös puhetta kotona. Emme saa sanoa, että vihaamme tiettyä oppiainetta tai koulua yleensä. On ok sanoa, että joku aine on meille hankalaa tai joku toinen aine on lempiaineemme. Onhan meillä toki tunteet. Mutta meidän kannattaa muistaa, että se mitä harjoitamme suullamme, vaikuttaa siihen millaisiksi tulemme. Negatiivinen puhe koulua ja opiskelua kohtaan vahingoittaa jokaista grammaa motivaatiosta jota käytämme nauttiaksemme oppimisesta!

ÄLÄ KOSKAAN RANKAISE LASTA KOULULLA

Tässä on kyse johdonmukaisuudesta. Jos annamme viestin, että opiskelu ja kotikoulu on iloinen asia ja, että olemme siitä kiitollisia. Ja jos osoitamme koulun olevan mahtava etuoikeus niin, silloin emme pelaa reilua peliä jos rankaisemme lasta koululla. Tälläinen on täysin tekopyhää ja lapset aistivat sen kilometrien päähän. 

Mainitsemattakaan sitä, että kun tarvitset seuraamuksen huonosta tai vahingollisesta käytöksestä, on paljon parempi antaa johdonmukainen seuraus (joka sopii ”rikoksen” laatuun) ja jonka avulla saat paljon todennäköisemmin sen tuloksen jota tavoittelet. Jos lapsesi ei tee hänelle määrättyä koulutyötä hyvin, se on ainoa kerta kun käyttäisin koulua seurauksena. Sehän on vain järkevää, että jos et tee koulutyötäsi hyvin, joudut tekemään sen uudelleen. Jos on kyse siitä, että lapsi ei saa tehtävää ajoissa valmiiksi niin silloin  lisätyön määrääminen ei ratkaise ongelmaa. Sen sijaan kokeile ajastinta tai ajanottamista koulutyön tekemiseen jostain muusta innostavasta aktiviteetista, joka vie aikaa koulutyöltä. Tälläistä voivat olla ruutuaika tai ulkoleikkiaika.

 

AUTA HEITÄ NÄKEMÄÄN KOTIKOULUN HYÖDYT

Milloin tahansa julkisen koulun pakkasraja ylittyy, meillä on kotikoulua. Kun lapseni kasvoivat vanhemmiksi, he alkoivat ymmärtää, että lapset, jotka kävivät julkista koulua, joutuivat jäämään kotiin liian kovan pakkasen vuoksi. He eivät ymmärtäneet, että kun käytimme hyödyksi hyytävän jäisen päivän kotikoulussamme, niin pystyimme sitten toukokuussa nauttimaan elämästä ulkona. Koska me elimme alueella, jossa koulu joudutaan joskus perumaan liian kovan pakkasen vuoksi, eikä sen pehmeän lumen vuoksi, josta tehdään lumiukkoja, tämä ei ollut minulle mikään järkytys, mutta lapseni tarvitsivat selityksiä asialle.

Älä laiminlyö lasten muistuttamista siitä, että te menitte Linnanmäelle sesonkiajan ulkopuolella toukokuussa, silloin kun jonot olivat lyhyemmät, tai että koulupäivänne on ohi välipalaan mennessä (klo 14, tai mikä teidän aikanne onkaan) tai samaan aikaan kun toiset lapset ovat vielä koulussa ja jatkavat tuskastuneina kotitehtäviensä parissa.

Muistuta heitä, että kotikoulussa heillä on parhaat mahdollisuudet tavoitella kiinnostuksen kohteitaan ja mikä parasta työskennellä oman tasonsa mukaisesti (sen sijaan, että he turhautuisivat koulutöiden kanssa, jotka ovat liian helppoja tai vaikeita julkisessa koulussa). Tässä kohdassa minun on hyvä pysähtyä ja tunnustaa, että lapseni eivät ole koskaan olleet innokkaita hyppäämään koulubussin kyytiin. He näkivät ja kokivat itse puolentoista vuoden ajan mitä koulumaailmassa on. Minun ei ole koskaan tarvinnut tehdä työtä saadakseni heidät vakuuttuneiksi siitä mikä etuoikeus kotikoulu heille on. Nämä muistutukset ovat enemmän itseäni varten (kun joinakin päivinä näyttäisi olevan helpompi pakata koulureppu ja lähettää heidät koulua kohti). Mutta, jos lapsesi todella kamppailevat tämän kanssa, varmista, että  muistutat heitä kotikoulun eduista!

 

ANNA HEIDÄN OPISKELLA ASIOITA, JOTKA KIINNOSTAVAT HEITÄ

 

 

 

Vastaa