Miten voit valmistautua kotikoulun aloittamiseen etukäteen alle kouluikäisten lasten kanssa

1. Investoi resursseihin, jotka auttavat sinua olemaan paras sinä. Minua naurattaa aina, kun kuulen puhetta siitä ”miten paljon kärsivällisyyttä minulla täytyy olla, kun pystyn pitämään kotikoulua”. Kysykää vain lapsiltani kärsivällisyyden tasostani. Koska olen opettajana kaikilla heidän elämänsä osa-alueilla, täytyy minun investoida enemmän omaan oppimiseeni, kuin heidän, koska minun puutteistani ja heikkouksistani tulee heidän puutteitaan ja siitä mistä nautin ja iloitsen tulee useimmiten heidän nautintonsa ja ilonsa. Kun investoin resursseihin, jotka auttavat minua olemaan parhaimmillani heidän elämänsä kaikilla osa-alueilla, minä kasvan ihmisenä, vaimona, äitinä ja kotiopettajana.

2. Organisoi päivääsi rutiini–  Minun lapseni ovat ihmisiä ja meidän kotimme ei ole täydellinen, joten minuuttiaikataulun laatiminen olisi itsensä asettamista epäonnistumaan ja pettymään, koska silloin ei pysty saavuttamaan sitä minkä ajatteli olevan ”mahtavaa”. Sen sijaan, organisoi päivääsi rutiini, ilman että määrität kellonaikoja aikatauluun. Keskity siihen mitä haluat saavuttaa ja mitä on mielekästä tehdä kodissasi heti sen jälkeen kun ensimmäinen asia on tehty, jotta arki sujuu. Toimiva rutiini on mahtava työkalu perheelle, erityisesti silloin kun on nuorempia lapsia yhtäaikaa kouluikäisten kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että olet paljon valmistautuneempi häiriötekijöihin, jotka ovat vain pomppuja päivässäsi, sen sijaan, että koko päiväsi menee pilalle, vain siksi, että kello osoittaa sinun missanneen asioita.

3. Aseta rajat, jotta päiväsi onnistuu ja luot pohjan tulevalle kotikoululle –  Olen usein löytänyt itseni vaikeuksista päästä irti kesän rutiineista, kuten myöhään nukkumisesta, puhelimeen puhumisesta aamuisin, tai netissä surffaamisesta liian pitkään. Kun asetamme ennen kotikoulun alkua hyvissä ajoin rajat ja olemme tilivelvollisia vastuistamme, olen ihmeissäni miten hyvä kotikouluvuodestamme tulee.  Opetimme alle kouluikäisille lapsillemme kesän aikana rajat. Niitä noudatettiin joka päivä, niin että koulun alkuun mennessä he tiesivät ja osasivat ne. Jos lapsemme osoittivat huonoa asennetta omien tehtävien ja arkivastuidensa hoitamisessa, annoin heille enemmän tekemistä vapaa-aikana ja heidän täytyi keskustella asia illalla yhdessä isän kanssa. Rajojen etukäteen opettelun kiistaton etu pienten lasten kanssa on se, että silloin on laskettu vankka pohja kotikouluarjelle.  Kun kotikoulu sitten aikanaan koittaa tutut rajat auttavat välttymään turhilta ristiriitatilanteilta ja koulutyö suljahtaa helposti osaksi arkea. Esimerkkejä rajoista: tullaan heti kutsuttaessa mielellään syömään, vastataan ystävällisesti eikä rumasti aikuiselle jne.

4. Tunnista esteesi– Sinä tunnet oman kotisi ja jokaisessa kodissa on esteitä. Jos otat aikaa valmistautumiseen näiden esteiden varalle, pystyt helposti kukistamaan sen mikä saattaisi kevyesti pilata koko kotikoulupäivän tai aiheuttaa enemmän haasteita kuin mistä pystytte kotikoulussanne selviytymään. Tässä on joitakin esteitä, joita löysimme kotikoulussamme: nuorempien lasten aiheuttamat keskeytykset, nälkä ennen lounasaikaa, huono asenne isommalla koululaisella, jne. Kun tunnistimme esteet, pystyimme löytämään ratkaisuja ja soveltamaan niitä käytännössä.  Aloin tekemään terveellisiä ja tuhteja aamupaloja, niin että jaksoimme lounaaseen saakka. Poistimme häiriötekijät, jotka aiheuttivat huomiokyvyn herpaantumista ja käytimme ajastinta, jotta oppitunnin pituus ei venynyt huomaamatta. Aloimme kehua enemmän ja annoimme enemmän huomiota positiivisesta käytöksestä ja toiminnasta.

5. Luota lapsellesi kotiaskareita– Opetamme lapsiamme jo varhaisella iällä auttamaan kotiaskareissa. Kuulen usein äideistä, joiden teini-ikää lähestyvät lapset eivät  paljon auta kotona, enkä ole lainkaan yllättynyt siitä, että heidän äitinsä on stressaantunut, väsynyt tai masentunut.  Kotiaskareet ovat mahtava keino vahvistaa lapsen itsetuntoa. Määritä tietyt askareet tietyille lapsille niin, että he saavat loistaa ja osoittaa osaamistaan ja vastuuntuntoaan omissa askareissaan. Näin vältytään myös riitaisalta vertailulta, kun jokaisella on omat kotiaskareet. Lapsi saa näin myös kokemuksen, että hän tärkeä osa perhettä ja hänen panoksensa perheessä on tärkeä.

6. Suunnittele ateriat ja tee isoja määriä etukäteen– Yksi parhaista investoinneista kotikouluäitinä on ollut valmistaa monen päivän ateriat ja välipalat kerralla. Se kannattaa. Toimivia ja helpoimpia isojen määrien kannalta ovat laatikko- ja keittoruoat (joiden maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä). Käytän usein peruna-keittokasvis-pakastetta ja peruna-sipuli-sekoitus-pakastetta, jolloin ei tarvitse käyttää aikaa perunoiden tai juuresten kuorimiseen.

Jokainen perhe on erilainen ja jokainen kotikoulu tarvitsee omat ainutlaatuiset käytänteet. Toivottavasti näistä neuvoista oli sinulle apua ja iloa. Olisi ihana jakaa kokemuksia ja kuulla miten teidän perheenne valmistautuu kotikoulua varten.