Mitä olisin halunnut tietää ennen kuin aloitin kotikoulun?

Koska kukaan ei kertonut minulle, kun tuskailin näiden asioiden kanssa aloittaessani kotikoulua, haluan minä edistää avoimuutta ja auttaa sinua kertomalla mitä minä olisin ehdottomasti halunnut tietää ennen kuin aloitin kotikoulun. Jos olisin tiennyt nämä asiat etukäteen olisi kotikoulun aloitus ollut helpompaa.  Olisin säästänyt rahaa, välttynyt stressiltä ja turhalta vaivannäöltä.

 

1. Ei ole olemassa yhtä oikeaa kotiopetuksen suunnitelmaa

Ensimmäinen asia, jonka olisin halunnut tietää ennen kuin aloitin kotikoulun on, että ei ole olemassa yhtä oikeaa suunnitelmaa kotiopetukseen. Voit laatia kotiopetuksen suunnitelman itse. Sinun ei tarvitse noudattaa lähikoulusi opetussuunnitelma, eikä edetä edes vuosiluokkien mukaan. Opetussuunnitelma on käytännössä vain suuntaviivat, sille mitä vuoden aikana tehdään. Suunnitelman ei tarvitse olla vaikeassa ja monimutkaisessa muodossa. Kotikoulun opetussuunnitelma antaa rakenteen, joka auttaa sinua etenemään lapsesi kanssa kotikouluvuoden aikana. Se on apuväline sinua varten.

Opetussuunnitelma voi muuttua kouluvuoden aikana, kun huomaat jonkin muun asian sopivan paremmin lapsellesi kuin alunperin suunnittelemasi. Aina tulee olemaan lapsia, joille alkuperäinen suunnitelma ei joissain kohdin sovellukaan. Tai elämäntyylisi ei käykään yhteen alkuperäisen opetussuunnitelmasi kanssa. Haluan rohkaista sinua – ei ole yhtä täydellistä opetussuunnitelmaa!

 

2. Jokainen kotikouluvuosi tulee näyttämään erilaiselta

Aluksi sinulla saattaa olla vain yksi kotikoululainen, sitten vähän ajan päästä jo kaksi, joka voi muuttua kolmeksi sitten neljäksi, tai jopa viideksi tai kuudeksi, jne. Jokaisella lapsella on omat opinnot ja  tavoitteet kouluvuodelle. Jokainen lapsi tekee eri asioita. Koska lapsille tulee lisää ikää ja sinä koet itsesi vuosi vuodelta varmemmaksi kotikoulun pitämisessä, jokainen vuosi tulee olemaan erilainen. Eri vuosina on myös eri oppiaineita. Kun kotikoululainen kasvaa vanhemmaksi, hänelle tulee uusia aineita, joita hän opiskelee. 

Kun sinun lapsesi tottuvat kotikoulun rytmiin ja elämäntapaan, muuttaa sekin kotikouluvuoden erilaiseksi. On suuri muutos opiskella kotiympäristössä kouluympäristön sijaan. Anna lapsillesi rauhassa aikaa sopeutua ja totutella. Ensimmäinen vuosi kannattaa pitää yksinkertaisena, koska kaikki on niin uutta. Olette molemmat vasta-alkajia ja olette opettelemassa yhdessä uutta elämäntapaa. 

 

3. Kotikoulu ei näytä lainkaan samanlaiselta kuin tavallinen koulu

Meidän perheellemme erityisesti tämä oli suuri asia, koska olen toiminut tavallisen koulun opettajana. Tavallisessa koulussa, oppilas astuu tiettyyn aikaan luokkaan ja opettaja aloittaa koulun. On tiettyjä asioita, joita kotikoululaisen täytyy oppia, koska valtio määrää niin, muuten meillä on täysi vapaus. Se on yksi suurimmista eduista meidän perheellemme. Olemme täysin vapaita tekemään asioita omalla tavallamme.

Meillä ei ole kotikouluhuonetta, emme istu pulpettien tai työpöytien ääressä. Jos tarpeen, lapset tekevät tarkkuutta vaativat kirjoitusharjoitukset keittiön pöydän ääressä ja heillä on vapaasti käytössä perinteinen kirjoituspöytä. Emme tee kaikkia aineita joka päivä ja jokaisella lapsella on lapsilähtöinen ja lapsijohtoinen oppiminen; he oppivat omalla tyylillään, mutta kotiopettaja ohjaa heitä siinä. Kotikoulu näyttää täysin erilaiselta kuin tavallinen koulu.

Kumpa olisin tiennyt tämän, koska aluksi kopioin liikaa tavallista koulua. Raivasin alueen kotoamme ja tein sen koulumaiseksi ympäristöksi. Yritimme käydä tiettyjä aineita tiettyinä päivinä. Se ylikuormitti kotikoululaista ja minua ja koetteli kärsivällisyyttäni. Kun ensimmäisen kerran aloitin kotikoulun, olisin ehdottomasti halunnut tietää, että kotikoulun ei pidä näyttää lainkaan tavalliselta koululta, jossa olin itse ollut ja jossa mieheni oli opiskellut. Tavallinen koulu on se mihin meidät oli kasvatettu. Se on se malli joka on esitelty meille yhteiskunnassamme. Mutta kotioppiminen voi oikeasti olla mitä tahansa sinä haluat sen olevan. Se on koko kotikoulun kauneus, että pystyy toteuttamaan oman näköistä elämäntapaa kotona! 

 

4. Oppimista tapahtuu luokkahuoneen ulkopuolella

On niin paljon opittavaa, joka ikinen päivä. Eikä se tule oppikirjasta, tietokoneelta tai tabletilta. Meille on todella tärkeää, että lapset rakastavat oppimista. Eikä oppiminen tapahdu vain siksi, että se sattuu olemaan kirjassa tai virtuaaliympäristössä, vaan koska lapsi on itse kiinnostunut. Esimerkiksi meille aikuisille kaupassa käyminen on arkipäivää, mutta lapselle se on prosesseista innostumista; kuinka kauppatavarat tulevat kauppaan, missä tuotteet valmistetaan, mikä on perheesi budjetti ruokaostoksissa ja minkä tyyppiseen ruokaan sinun pitäisi rahat käyttää. Kyse on elämästä. Kotikoululainen tutkii aitoa elämää ja prosesseja niiden takana.

Kaikki lähtee oppijasta itsestään, nivoutuen kiinnostavalla ja mieliinpainuvalla tavalla kotikoululaisen omaan elämään. Hän on oman elämänsä aktiivisena toimijana, kun taas tavallisessa koulussa ollaan keinotekoisesti ulkoa annetun oppimisaiheen äärellä, väkinäisessä ja keinotekoisessa luokkahuoneympäristössä, joka on rajattu oikean maailman ulkopuolelle. Luokkahuoneen ja oppimateriaalien ulkopuolella tapahtuu niin paljon. Oikeasti elämä itse on mahtava oppimisväline, jonka kautta saamme opettaa lapsiamme! Juuri tätä on Voimauttava kotikoulu – lapset voimautuvat oman elämänsä aktiivisiksi osallistujiksi!

5. Voit aloittaa yksinkertaisesti

Olisin oikeasti halunnut tietää, että sinulla ei todellakaan tarvitse olla paljon asioita tai materiaaleja aloittaaksesi kotikoulun.  Oikeasti tarvitset vain kirjastokortin (sisältää virtuaalikirjastoon pääsyn) ja hauskoja kokemuksia. Niihin ei tarvita rahaa. Toki haluan kotikoululaisen oppivan matematiikkaa, äidinkieltä, vieraita kieliä jne. Nuo kaikki kuitenkin sisältyvät elämisessä ja arjessa oleviin prosesseihin, kuten ruoanlaitto, kaupassa käynti, sään seuraaminen, vihannesmaan hoito, kansaivälisten kotikouluperheiden kanssa viestiminen some:n kautta  jne. Haluan sinun tietävän, että sinun ei tarvitse sijoittaa satoja euroja kotikoulun aloitukseen.

Meillä lapset saavat opiskella taito- ja taideaineita oman kiinnostuksen mukaan. Kotikoululainen on itse valinnut viulun soiton (vanhemman vanhalla viululla). Olisinpa tiennyt, että netistä löytyy laadukkaita ilmaisia resursseja ja oppimateriaaleja, esim. maksuttomiaja laadukkaita nettipianoja, opetusohjelmia ja soittimia kotikoulaisen käyttöön.

Kun aloitat kotikoulun – aloita se vaan! Kerää lapset ympärillesi ja katso mistä he ovat kiinnostuneita. Meillä kaikilla on kiinnostuksen kohteita, minullakin, miehelläni on ja niin on varmasti lapsillanikin. Kysy lapsiltasi mitä he haluavat tehdä? He kyllä kertovat sinulle. Se on koko kotikoulun kauneus, että lapset voivat opiskella sitä mistä he ovat kiinnostuneita. Sinun ei tarvitse käyttää satoja euroja tai tuhansia kotikoulun aloitukseen. Sinun ei tarvitse uudelleen sisustaa kotiasi, niin että jokaiselle lapselle on oma työpöytä ja jotta koti näyttäisi luokkahuoneympäristöltä. Sinulla ei tarvitse olla Aakkos- julistetta tai tussitaulua seinällä. Sinun täytyy vain viettää aikaa rauhassa lastesi kanssa ja he alkavat kertoa mistä he ovat innostuneita ja mikä heitä kiinnostaa.

 

6. Tavallisen koulun terveydenhoito kuuluu kotikoululaiselle

Olisinpa tiennyt tämän ennen kuin aloitin kotikoulun. Murehdimme turhaan miten saamme lapsellemme terveydenhuollon, kun kotikoulu alkaa. Se huoli oli täysin turha. Kotikoululaiselle kuuluu sama terveydenhuolto kuin tavallisen koulun oppilaille. Käytännössä kotikoulainen saa käydä lähikoulun terveydenhoitajan luona terveystarkastuksissa. Meidän perheessä tämä toteutui siten, että kotikoululaiselle tuli soitto terveydenhoitajalta ja hän lähetti kirjeellä tiedon terveystarkastuksen ajankohdasta. 

 

7. Olisimmepa tienneet miten paljon perheemme nauttii vapaudesta

Kunpa olisin tiennyt miten paljon perheemme tulee nauttimaan vapaudesta.  Meillä on NIIN PALJON vapautta. Kukaan ei määrää mitä meidän täytyy opiskella, milloin meidän täytyy opiskella, miten meidän tulee opiskella tai kenen täytyy opettaa. Meillä on vapaus matkustaa milloin haluamme, kun muut eivät matkusta. Meillä on vapaus nukkua pidempään ja herätä milloin haluamme ja nauttia mahtava aamupala yhdessä lasten kanssa, ilman että täytyy kiirehtiä lapsia ovesta ulos, että he ehtisivät jonnekin.

Meillä on vapaus päättää haluammeko pitää viikon vapaata koulusta, vai haluammeko pitää koulua silloin kun toiset pitävät lomaa. Meillä on vapaus mennä uimahalliin, hiihtämään, palloiluhalliin, metsäretkelle tai kirjastoon silloin, kun siellä ei ole ruuhkaa. Meillä on paljon vapautta kotikoulussa ja se asettaa lapset menestymään. On todella tärkeää miettiä mitä sinä haluat lasten oppivan siitä kuinka he rakentavat elämäänsä ja kuinka he harjoittelevat itsekuria vapauden keskellä. Juuri tämä on voimauttamista Voimauttavassa kotikoulussa. Lapsi oppii, että vapaudesta nauttimiseen kuuluu erottamattomana osana vastuullisuus.

 

Jos olet juuri aloittelemassa kotikoulua, minkä asioiden kanssa kamppailet?

Kerro meille, toivottavasti saamme auttaa sinua!

 

4 Replies to “Mitä olisin halunnut tietää ennen kuin aloitin kotikoulun?”

  1. Hei! Kiitos postauksesta! Itse kamppailen eniten sen kanssa, miten muut ottavat vastaan päätöksemme aloittaa kotikoulu, sitten kun lapset tulevat siihen ikään. Myös kamppailen sen kanssa, että miten muut lapset tulevat suhtautumaan meidän lapsiin kotikoulun vuoksi, muodostuuko ystävystyminen vaikeammaksi. Mitä kokemuksia teidän perheellä on näistä asioista?

    1. Voimauttava kotikoulu says: Vastaa

      Kiitos vastauksestasi! Meillä oli jo ennen kotikoulun aloittamista ystäväperheenä kotikouluperhe, jossa on saman ikäisiä lapsia kuin meidän perheessä ja vielä sama määräkin. Heidän lapsensa ovat lastemme parhaita ystäviä. Minulla on myös opettajakollegoita, joiden kanssa olemme olleet pitkään ystäviä, ja heidän lapsensa käyvät tavallista koulua. Nämä samat lapset ovat yhä lastemme ystäviä ja he eivät karsasta tai osoita kielteistä asennetta lapsiamme kohtaan, vaikka he käyvät kotikoulua.

      Hyvänä vinkkinä ystävyyssuhteiden varmistamiseksi ja ylläpitämiseksi kotikoululaisen ja tavallista koulua käyvien lasten välillä on oman kerhotoiminnan aloittaminen tai muu vastaava toiminta. Esimerkiksi kotikoululaisemme perusti oman keppihevoskerhon kaksi vuotta sitten, samoihin aikoihin kun aloitteli kotikoulua. Kepparikerhoon osallistuu yhä naapuruston tyttöjä ja kavereita, jotka käyvät tavallista koulua. Koska he ovat innoissaan keppihevosista, he arvostavat kotikoululaista ja hänen pitämäänsä kerhoa, eikä kotikoulu ole koskaan ollut esteenä ystävyyssuhteille. Kotikoululainen oppii tälläisestä, että hän määrittää itse oman elämänsä ja ystävyyssuhteidensa suunnan, eikä hänen ole tarvinnut jäädä odottelemaan miten muut lapset tulisivat suhtautumaan häneen. Olemme vanhempina tietoisesti halunneet opettaa hänelle voimautumista ja kasvattaa hänet tarttumaan toimeen odottelun sijaan. Sen sijaan, että hän olisi jäänyt odottelemaan miten muut suhtautuvat häneen, tai pohtimaan saako hän luotua ystävyyssuhteita, hän tarttui itse toimeen ja loi kepparikerhon ympärille itse tiiviin ystäväporukan.

      Kotikoululaisella ja tavallisen koulun oppilaille sopii tapaamiset paremmin yhteen, koska kotikoululaisen aikataulu on aina joustava. Usein kanssakäyminen voi olla helposti tiivimpää kuin tavallista koulua käyvien lasten välillä, joilla on lukujärjestykset, harrastus aikataulut ja tapaamisten sovittaminen vanhempien aikatauluihin.

      Koronapandemian aikana olen huomannut, että naapurienkin lapset ja nuoret ovat alkaneet puhua omasta etäkoulustaan kotikouluna, joten olemme kaikki perheet olleet meidän kulmilla ”samassa veneessä”. Tämä on lisännyt yhteishenkeä entisestään. Koemme myös mieheni kanssa, että kotikoulun arvostus on kasvanut ystäväpiirimme ja sukulaistemme keskellä koronapandemian aikana. Osa siirtyikin kotikouluun viimeisen vuoden sisällä esimerkkimme innoitamina ja koronapandemian sysäämänä.

  2. Hei,minkä ikäinen lapsi käy kotikoulua?

    1. Voimauttava kotikoulu says: Vastaa

      Kiitos kysymyksestä! Meillä kotikoulua on käyty jo monta vuotta 2. luokasta alkaen.

Vastaa