Monialainen oppimiskokonaisuus: metsä ja musiikki- Sibeliuksen Ainola soi

Voimauttava kotikoulu suosittelee loistavaa monialaista oppimiskokonaisuutta kotikouluusi.

Tässä yhdistyy innostavalla tavalla seuraavat oppiaineet:

 • ympäristöoppi
 • musiikki
 • puukäsityö
 • historia
 • äidinkieli ja kirjallisuus
 • kuvataide
 • matematiikka
 • tieto- ja viestintätekniikka eli TVT

Alla on tähän oppimiskokonaisuuteen kuuluvat tehtävät ja Jean Sibeliuksen eri puulajeihin säveltämät ILMAISET ja laadukkaat musiikkikappaleet. Tämä oli kotikoululaistemme suosikki monialaisista oppimiskokonaisuuksista ja se oli mukava toteuttaa yhteisesti eri ikäisten kotikoululaisten kanssa. Innostu oppimisesta yhdessä kanssamme!

Valmiiseen oppimiskokonaisuuteen kuului alunperin ympäristöoppi ja musiikki. Me lisäsimme siihen innostavalla ja luontevalla tavalla itse historian, matematiikan, kuvataiteen, TVT:n, puukäsityön ja äidinkielen ja kirjallisuuden osuudet. TVT:n taitojen opettelu ja harjoittelu tapahtui monen oppiaineen sisällä, kun kotikoululaiset käyttivät digitaalista oppimateriaalia. Seuraavassa esittelemme eri oppiaineiden toteutuksen:

HISTORIA: Ainolan ja Jean Sibeliuksen historian tutkiminen ja virtuaalinen museokäynti Ainolassa. Pääset tutkimaan Ainolaa ja Sibeliusta alla olevaa linkkiä klikkaamalla:

Tutki Sibeliusta ja Ainolan museokäynti

Virtuaalinen näyttely Metsämuseo Lustossa käsittelee koskettavien valokuvien kautta metsätyömiesten elämää Suomessa 70-luvulla. Tämä näyttely tuo kotikoululaisellemme eläväksi oman isoisoisän työn. Hän teki metsätyömiehen töitä talvella ja veti hevosreellä tukkeja, kuten niin moni pientilan isäntä tuohon aikaan. Tämä näyttely on todella mielenkiintoinen kurkistus menneisyyteen ja tuo kotikoululaiselle eläväksi oman henkilökohtaisen historian isoisoisän metsätyön kautta.

Virtuaalinen näyttely: Metsätyömiehet työssä


ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS: Oman runon kirjoittaminen itse valituista puista. Esimerkiksi 2. luokkalainen kirjoitti kauniit runot koivusta ja männystä.

TVT ja KUVATAIDE: kotikoulun 2. luokkalainen opetteli tieto-ja viestintätekniikan ja kuvataiteen yhdistetyillä tunneilla älypuhelimen kuvaussovelluksen käyttöä. Hänen tehtävänään oli opetella lähikuvien puolikuvien ja yleiskuvien ottamista puista ja metsästä. Näet hänet kuvaamassa häneen vaikutuksen tehneitä komeita puita alla olevassa kuvassa.

PUUKÄSITYÖ: Molemmat kotikoululaiset pääsivät opettelemaan turvallista puunkaatotekniikkaa taitavan ja kokeneen puunkaatajan ohjauksessa ja uuden työvälineen kaarisahan käyttöä. Kotikoululaiset sahasivat itse kaatokolot runkoon ja puunrungon toiselle puolelle he tekivät kaatosahaukset.

MATEMATIIKKA: 5. luokkalainen oppi arvioimaan ilman mittausvälinettä kaatokolon sahausta varten 45 asteen ja 90 asteen kulmat ja tekemään sahauksen näissä kulmissa. Tätä ennen hän oli opetellut matematiikan kirjan avulla kulmien mittaamista kolmioviivaimen kanssa. Kuusi kaatui komiasti ja näin komealta näyttää kotikoululaisen sahauksen jälki ja suorakulma.

 

YMPÄRISTÖOPPI JA KUVATAIDE: Kotikoululainen keräsi luvan kanssa metsästä oksia, kääpiä, sammalta, naavaa, pajunkissoja ja muita aarteita. Hän sommitteli niistä hienon miniatyyrimetsän. Hän piirsi metson, koppelon ja ketun, jotka hän asetteli metsään. Metson hän laittoi puun latvustoon, koppelon puolestaan maassa olevaan pesään, johon kotikoululainen laittoi pajunkissoista munat. Ketun hän asetteli vaanimaan käävästä tehdyn kiven taakse.

Tee sinäkin oma miniatyyrimetsä. Tarvikkeet: Pahvilaatikko, oksia, kääpiä ja sammalta tms. Paperia ja värikyniä.

Sinäkin voit tuunata tästä oppimiskokonaisuudesta omannäköisen lisäämällä siihen omia elementtejä kuten mekin.  Pääset tekemään tämän innostavan monialaisen oppimiskokonaisuuden ympäristöopin ja musiikin osuudet alla olevaa linkkiä klikkaamalla:

Ainola ja metsä soi-oppimiskokonaisuus

Voimauttava kotikoulu toivottaa oppimisen iloa kotikouluusi!

2 Replies to “Monialainen oppimiskokonaisuus: metsä ja musiikki- Sibeliuksen Ainola soi”

 1. Voimauttava kotikoulu mahtavaa, että teette näitä juttuja! Voimauttava kotikoulu on aarreaitta ja kotikoulun pelastus! Sydänlämpöiset kiitokset!

  1. Voimauttava kotikoulu says: Vastaa

   Oi ihana kuulla! Tällaisen palautteen takia teemme tätä työtä!

Vastaa