Kotikoulun äidinkieli: HELPPO MUISTISÄÄNTÖ SIJAMUODOILLE

Voimauttava kotikoulu jakaa avuksesi kotikoulun äidinkieleen hyvän muistisäännön. Tämä kotikoululaisen kannattaa opetella, sillä se helpottaa äidinkielen opintoja kotikoulussa.

 

Sisäpaikallissijamuotojen muistisääntö

sisäpaikallissijat
Kuva 1 – Sisäpaikallissijat

Kotikoulun äidinkielen tunnilla opeteltiin sijamuotoja, joita suomen kielessä on tunnetusti paljon. Jokaisella muodolla on oma nimensä, joka on johdettu latinan kielestä. Pelkkä nimien opettelu ei riitä. Niiden merkitys oli luonnollisesti myös ymmärrettävä.

 

HELPPO MUISTISÄÄNTÖ

Sisä- ja ulkopaikallissijoille on helppo muistisääntö. Sisäpaikallissijat eli illatiivi, inessiivi ja elatiivi etenevät loogisesti. Ensin mennään sisään johonkin (illatiivi). Sitten ollaan jonkun sisässä (inessiivi). Lopuksi tullaan ulos sisältä (elatiivi). Kuvassa 1 on esitetty sisäpaikallissijojen looginen eteneminen tilasta toiseen. Sisäpaikallissijat viittaavat nimensä mukaisesti tilanteisiin, jotka liittyvät jotenkin sisätiloihin.

Ulkopaikallissijat käyttäytyvät myös loogisesti. Ensin mennään jonkun päälle (allatiivi). Sitten ollaan jonkun päällä (adessiivi). Lopuksi poistutaan jonkun päältä (ablatiivi). Ulkopaikallissijat viittaavat samaten nimensä mukaisesti tilanteisiin, jotka liittyvät jotenkin ulkopuolella oleviin tiloihin. Kuvassa 2 on esitetty ulkopaikallissijojen looginen eteneminen tilasta toiseen.

ulkopaikallissijat
Kuva 2 – Ulkopaikallissijat

Muistisääntö kannattaa opetella ulkoa, jonka jälkeen on helppo päätellä varsinaiset sijapäätteet. Sisäpaikallissijat vastaavat kuvan järjestyksessä luettuna kysymyksiin mihin, missä ja mistä. Näistä kysymyksistä voi helposti johtaa esimerkiksi inessiivin sijapäätteet, jotka ovat -ssa ja -ssä. Muut päätteet syntyvät samalla logiikalla aivan kuten ulkopaikallissijojen sijapäätteetkin. Ulkopaikallissijat vastaavat kysymyksiin mille, millä ja miltä. Näistä muodostuu sijapäätteet edellisen analogian mukaan esimerkiksi ablatiiville, jonka päätteet ovat -lta ja -ltä. Oheisessa taulukossa on vielä lueteltu kaikkien suomen kielen viidentoista sijamuotoa tietoineen.

 

SUOMEN KIELEN SIJAMUODOT
Sijamuoto Kysymys Pääte
nominatiivi kuka, mikä, millainen, ketkä, mitkä, millaiset yksikössä päätteetön, monikossa -t
genetiivi kenen, minkä, keiden yksikössä -n, monikossa -en, -in, -den, -tten, -ten
akkusatiivi kenet, minkä, mikä, mitkä päätteetön, -n, -t
partitiivi ketä, mitä, keitä -a, -ä, -ta, -tä
essiivi minä, millaisena -na, -nä
translatiivi miksi, millaiseksi -ksi, -kse

Sisäpaikallissijat

illatiivi mihin -n, -seen, -siin
inessiivi missä -ssa, -ssä
elatiivi mistä -sta, -stä

Ulkopaikallissijat

allatiivi mille, mihin -lle
adessiivi millä -lla, -llä
ablatiivi miltä, mistä -lta, -ltä
abessiivi mitä ilman, mitä vailla -tta, -ttä
komitatiivi minkä kanssa, minkä seurana -ine
instruktiivi miten, millä tavoin -n

Toivottavasti tästä oli apua kotikoulussasi! Millaisia muistisääntöjä sinä käytät kotikoulun eri oppiaineissa?

Vastaa