Louvren taideaarteisiin voi uppoutua nyt kotikoulussa – Innostava opintokokonaisuus kaikenikäisille

Tässä on upea tilaisuus kotikoululaisille ja taiteen ystäville. Nyt Mona Lisaa ja kaikkia muitakin Louvren häkellyttäviä taideaarteita, voi tutkia  ilman ruuhkaa ILMAISEKSI. Silloin kun et pääse museoihin, museot tulevat luoksesi! Nappaa parhaat tehtävät Voimauttavan kotikoulun laatimasta taiteiden ja historian opintokokonaisuudesta itsellesi!

 

Vieraile virtuaalimuseoissa – näihin museoihin voit astua sisään kotikoulustasi tai kesälomaltasi mökin laiturilta. Katso mitä Voimauttava kotikoulu on tehnyt. Hyödynnä parhaat tehtävät ja ideat omassa kotikoulussasi. Valitse sinulle sopivat tehtävät. Tehtävät ovat pedagogisen ammattilaisen suunnittelemia niin, että koko perhe voi yhdessä opiskella – jokainen lapsi oman taitotasonsa mukaan. Inspiroidu taiteesta ja historiasta yhdessä kanssamme. Opi uutta ja hämmästy!

 

LOUVREN TAIDEAARTEET 

Louvren kokoelman mittakaava on huikea. Maailman suurin museo on digitalisoinut koko yli 482 000 teoksen kokoelmansa ja voit tutustua siihen maksutta tästä. Kotikoululainen tutustui museon kokoelmiin VR-laseilla. Museokierros oli elävä ja teki suuren vaikutuksen kotikoululaiseen. Jos sinulla ei ole VR-laseja, kannattaa museossa käynnistä nauttia TV-ruudun äärellä kotisohvalla. 

Louvren  kokoelma

 

TUTKI MONA LISA -MAALAUKSEN JÄNNITTÄVIÄ TAUSTOJA

Louvren kuuluisinta teosta ihailee yli kahdeksan miljoonaa kävijää vuosittain. Se, mitä näemme tänään, muistuttaa kuitenkin vain hämärästi alkuperäistä luomusta. Yli 500 vuotta on siirtänyt meidät maalauksen ajankohdasta tähän päivään. Mona Lisa muuttuu kuin todellinen nainen. Loppujen lopuksi meillä on tänään kuva haalistuneista naisen kasvoista, kellastuneesta ja tummentuneista paikoista, joissa katsoja näki aiemmin ruskean ja vihreän sävyjä. Leonardon aikalaiset ihailivat tuoreita ja kirkkaita värejä italialaisen taiteilijan maalauksessa. Tutki Mona Lisa-maalausta seuraavan laadukkaan lapsille suunnitellun opetusvideon avulla.

 

 

TEHTÄVÄ 1: Mitä arvelet, mihin Mona Lisa-maalauksen suosio mielestäsi perustuu?

TEHTÄVÄ 2: Kuka oli henkilö, joka oli Mona Lisa-maalauksen mallina? Kuka tilasi teoksen?

TEHTÄVÄ 3: Mitä kerrottiin teoksen maalanneesta Leonardosta? Mitä muuta hän teki kuin maalasi?

TEHTÄVÄ 4: Mitä jännittävää on tapahtunut Mona Lisa-maalaukselle?

TEHTÄVÄ 5: Tulosta ja väritä oma Mona Lisa-maalaus.

 

KIEHTOVA  LEONARDO DA VINCI – OMAN AIKAKAUTENSA NERO

TEHTÄVÄT (1.-6.luokkalaisille):

Leonardo da Vinci aloitti koulun 5-vuotiaana. Miten hänen elämänsä eteni sen jälkeen? Tämä aikautensa nero on jättänyt lähtemättömän jäljen maailmaan. Hän toimii inspiraationa nykykoululaiselle ja esikuvana mihin kaikkeen voimmekaan yltää kun  murtaudumme ulos rajoittavan laatikon sisältä ja tavoittelemme unelmiamme. Katso opetusvideo ja vastaa alla oleviin kysymyksiin:

 

 

  1. Mitä arvelet, mikä motivoi ja innosti Leonardoa oppimimaan?
  2. Mikä innoitti hänet keksimään asioita, jotka ylittivät sen ajan ihmisten ymmärryksen?
  3. Mistä nykyajan koneista ja laitteista löydät yhtäläisyyksiä Leonardon keksimiin koneisiin ja laitteisiin? Perustele.
  4. Hae Leonardo-hakusanalla teoksia Louvren kokoelmasta. Mitä löydät?

 

TEHTÄVÄT (7.-9.luokkalaisille)

Leonardo da Vinci oli aikansa monitaituri. Hän toimi maalarina, kuvanveistäjänä, matemaatikkona, filosofina, insinöörinä, arkkitehtinä, biologina sekä luonnontieteilijänä.  Tee tutkielma/esitelmä, jossa esittelet Leonardo da Vincin työtä erikseen kaikilla kahdeksalla yllä mainitulla alalla. Liitä tutkielmaan kuvia hänen saavutuksistaan eri aloilla. Voit myös piirtää niitä.

 

LEONARDO DA VINCI-SIVU YSTÄVÄKIRJASTA

Alla olevat tehtävät sopivat kaikenikäisille. Tutki Leonardo da Vinciä luotettavista lähteistä netistä ja täytä alla oleva YSTÄVÄKIRJAN SIVU hänestä:

Nimi: 
Syntymäaika:
Kotimaa: 
Asuinpaikka:
Kielitaito: 
Koulutus: 
Ammatti: 
Aviopuoliso: 
Ulkonäkö: 
Luonteenpiirteet:
Harrastukset: 
Lempieläin:
Suurin saavutus:

TULOSTA JA VÄRITÄ LEONARDO DA VINCIN KUVA

 

RENESANSSIN TAITEILIJOITA jA TEOKSIA

Tutustu selkeän Slide show:n avulla Renesanssin ajan taiteilijoihin ja heidän teoksiinsa. Tässä esitellään 45 tärkeintä renesanssin aikaista taiteilijaa, arkkitehtiä tai kuvanveistäjää. Tämä materiaali sopii parhaiten isommille kotikoululaisille. Suosittelen, että vanhempi katsoo sen ensin läpi.

Renessanssin ajattelulle on tyypillistä antiikin arvojen ja sekä kirjallisuutta että kuvataiteita koskevien kauneuskäsitysten ihailu, mutta kuitenkin uudelle ajalle tyypillisen suodattimen läpi katsottuna.

Renessanssin arkkitehtuurille ja kuvataiteille löytyi Italiasta paljon esikuvia. Antiikin raunioita oli lähes kaikkialla, ja köyhtyneestä ja raunioituneesta Roomasta tuli vähitellen merkittävä keskus, jonne sekä italialaiset että muut taiteilijat tekivät tutkimusmatkoja.

 

UPPOUDU MAALAUKSIIN

Tutustu Louvren kokoelmiin seuraavien innostavien tehtävien avulla. Uppoudu maalauksiin ja valitse niistä yksi suosikkisi. Tutki valitsemaasi maalausta ja sen taustoja seuraavien kysymysten avulla

A. Kirjoita maalauksen ja taitelijan nimi ylös 

B. Perustele miksi valitsit teoksen?  

C. Millä tekniikalla maalaus on tehty?

D. Mille aikakaudelle teos sijoittuu (barokki, renesanssi jne.)?

E. Mitä aikakaudelle tyypillisiä piirteitä löydät teoksesta?

F. Mitä tapahtui maailman historiassa teoksen maalaamisen aikaan?

 

TUTKI MUITA TAIDEAARTEITA

Jos innostuit taiteesta, löytyy museoiden sisältöjä paljon digitaalisessa muodossa. Kotikoululainen on vieraillut monissa museoissa. Yksi esimerkki on Pariisin Musee d’Orsay, jossa kotikoululainen vieraili virtuaalisesti ja ihasteli Monet’n kuuluisia lummeaiheisia maalauksia ja maisemateoksia. Hän teki kotikoulun kuvataidetunneilla innostavan opintokokonaisuuden Monet’sta ja kävi elokuvateatterissa katsomassa Taide-eventin Monet’sta.

Opintokokonaisuus Monet’sta ja elokuvateatterin Taide-event

 

 

VÄRITÄ TAIDETEOKSIA

Pääset valitsemaan minkä taideteoksen haluat värittää. Seuraavalle sivulle on koottu eri museoiden taideteoksia ja niistä on laadittu värityskuvat. Tämä on aivan loistava idea kotikoulun kuvataidetunnille. Jokaiselle löytyy jotakin. Valitse taideteos, tulosta ja väritä!

Värityskuvia taideteoksista

 

TUTUSTU LOUVRE:N  RAKENNUKSEN HISTORIAAN 

Tässä on todella mielenkiintoinen opetusvideo (yli 2 min) jossa näytetään Louvre:n jokainen rakennusvaihe 3D-mallinnuksen avulla ja kerrotaan miten ne sijoittuvat historiaan ja miksi laajennuksia tehtiin. Tämä auttaa hahmottamaan taideaarteiden valtavaa määrää ja suunnattoman suuria tiloja, jotka niiden esille laittoon on tarvittu.

 

Myös yle julkaisi jutun Louvren taideaarteista:  

Louvren taideaarteisiin voi uppoutua nyt kotisohvalta

Toivottavasti tästä opintokokonaisuudesta, jonka Voimauttava kotikoulu on laatinut kotikouluasi varten, oli iloa ja hyötyä! Innostavia hetkiä taiteen ja historian parissa koko teidän perheelle!

Vastaa