Kotikoulun DIY Isänpäivälahja- isä kotikoulussa

Lopussa ilmaista materiaalia tulostettavaksi superhauskaa ja persoonallista DIY isänpäivälahjaa varten. Isä rakastaa sitä taatusti!

Liikutus ja onni valtaa sydämen monta kertaa, kun kotikoululainen on isän sylissä kesken koulupäivän. Se luottamus, läheisyys ja lämpö, joka heijastuu isän ja lapsen välisestä sylihetkestä on liikuttavaa ja sydäntä pakahduttavaa. Olen monesti todennut: ”Tuo on niin arvokasta, että sitä ei saa rahalla. Moni lapsi on juuri syliä vailla tavallisessa koulussa, kun he kahlaavat epävarmoina lohdutusta kaivaten vertaisryhmän paineissa, epäterveen sosialisaation keskellä.”

Lapsi, joka saa olla isän sylissä onnesta hymyillen, kesken koulupäivän, heijastaa myös ulospäin kodin ulkopuolella erilaisissa sosiaalisissa kohtaamisissa luottavaista avointa ja itsevarmaa suhtautumista toisia ihmisiä kohtaan. Lapsen perusturvallisuus on kunnossa ja sen myötä luottamus ympäröivään maailmaan. Kun hän arvostaa itseään, hän kohtelee myös muita arvostaen ja ymmärtäen erilaisuutta, heikkoutta ja puutteellisuutta, kuitenkin ihmistä arvostaen, heikkoja nostaen ja rohkaisten. Juuri tämä on sitä kotikoulun parasta hedelmää; kotikoululaisen rohkeus ja luottamus.

 

Isän syli

Lapsen täytyy saada levätä rentona ja rauhassa, täydellisen turvallisuuden tunteen vallitessa isän sylissä. Rakastavan katseen alla. Lapsi kaipaa syliä, johon voisi turvallisesti ja kiireettä istahtaa. Syliä, joka kantaa heikkona hetkenä.

Sylissä oleminen lisää tutkimusten mukaan lapsen hyvinvointia mm. vähentämällä stressiä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta, se parantaa unen laatua sekä keskittymiskykyä. Kosketus ja syli myös rauhoittaa, alentaa verenpainetta, vähentää stressihormoni kortisolin määrää, lisää hyvänolon hormooni oksitosiinin määrää, stimuloi aivojen palkitsemiskeskusta ja jopa voi suojata flunssalta. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Sylin puutteella on myös vaikutusta. Se aiheuttaa esimerkiksi keskittymisvaikeuksia, ahdistuneisuutta, aggressiivisuutta, masennusta ja riippuvuutta nautintoa tuottaviin aineisiin.

Isä, sylissä pitämällä autat lastasi kasvamaan tasapainoiseksi, itseään arvostavaksi aikuiseksi.

Tunnen naisen, joka vielä 72-vuotiaana muistaa, kuinka hän jäi vaille äidin ja isän syliä lapsena; alle 2-vuotiaana hänelle syntyi veli, eikä hän enää päässyt syliin sen jälkeen, koska vanhemmilla oli aina kiire. Hän kertoi, ettei osaa ottaa rakkautta vastaan, koska se on hänelle tämän sylin puutteen vuoksi hyvin vaikeaa. Surullista on, että hän itse suojelee itseään rakkaudelta, toteuttamalla äidin ja isän kiirettä muihin ihmisiin elämässään. Kiire on tullut hänelle suojamuuriksi, jonka taakse hän piiloutuu, ettei tulisi enempää satutetuksi. Samalla hän myös kieltää itseltään mahdollisuuden tulla rakastetuksi. Hän puhuu aina kiireestä kylässä, puhelimessa, kaupassa ja kotona. Hän ennättää aina ensin sanomaan, kuinka kiire hänellä on ennen kuin toinen ehtii sanoa mitään. Näin häntä ei voi kukaan satuttaa, kun hän ehtii tehdä sen ensin muille. Hän tunnistaa tämän itsessään ja on siitä valtavan suruissaan.

On olemassa supersankareita, joilla ei ole viittaa…heitä kutsutaan nimellä ISÄ

Syli on oikeastaan se paikka, jota me aikuisetkin tarvitsemme ja etsimme. Samoin nuoret, joita kadut ovat tulvillaan perjantai- ja lauantai-iltaisin. He ovat etsimässä syliä ja rakkautta. He etsivät ihmistä, joka katsoisi heitä silmiin ja sanoisi: “Sinä olet ihana ja suloinen.” Isän sylissä istuva lapsi, täydellisen rentona, kosketuksen ja hyväilyjen keskellä, on saanut juuri sen mitä moni epätoivoissaan etsii vielä aikuisena.

Jos isä ei pidä lasta sylissä ja lähellä sydäntään; sen tekee joku muu. Ja usein se on joku joka satuttaa lasta ja repii hänet rikki, kuten erilaiset riippuvuudet.

Vuorovaikutuksesi heijastaa lapselle hänen kallisarvoisuuttaan arjessa. Jos olet laiminlyönyt tätä vanhemman vastuuta, on sinulla nyt joitain aavistuksia ja ideoita siitä mikä saattaa olla lähteenä lapsesi vaikeuksille. Tarkista myös omat tunteesi itseäsi kohtaan ja katso saatatko projisoida omia epävarmuuksiasi lapseesi esimerkiksi olemalla välinpitämätön, kriittinen, dominoiva, kontrolloiva tai ylisuojeleva.

On niin helppo kääriytyä omaan elämäänsä ja kietoutua omien vastuidensa pariin. Kaiken tämän keskellä saatamme antaa suhteiden lapsiimme jäädä sivuseikaksi. Loppujen lopuksi me kuitenkin elämme heidän kanssaan, näemme heitä joka päivä ja puhumme usein heille. Kuitenkin haluamme mennä pidemmälle kuin vain peruseläminen yhdessä saman katon alla. Haluamme lastemme kokevan, että he tuntevat meidän rakastavan heitä ja arvostan heitä. Isät ja äidit tehkää elämänne tärkeimmäksi prioriteetiksi vanhempi-lapsi suhteen rakentaminen, joka pitää lastenne sydämet teidän lähellänne. Vuosien jälkeen sinua saattaa syvästi kaduttaa se, ettet sijoittanut sitä mikä oli välttämätöntä lapsesi terveen ja vahvan itsetunnon kasvulle ja lapsen sydämen säilyttämiselle sinun lähelläsi, sillä vain tämä takaa lapsellesi vahvan itsetunnon.

 

Rakastaminen tulee ennen oppimista

Jollei lapsia rakasteta ja hyväksytä omana itsenään, he ovat suuressa riskissä, kun on kyse akateemisesta kehityksestä. Kun lapset ovat ahdistuneita ja yrittävät selvitä sisäisestä konfliktistaan joko kompensaatio- tai välttelystrategioita käyttäen, heidän kehityksensä koulutuksen saralla tulee aina olemaan heille stressin aiheuttaja, eivätkä he pysty maksimoimaan rajatonta kykyään oppia. Tälläisillä lapsilla kuluu liian suuri määrä energiaa ja keskittymiskykyä ratkaisemattomiin sisäisiin konflikteihin. Kaikkien tutkimusten mukaan itsetunto määrittää oppimismotivaatiota.

Niiden sisäisten konfliktien ja itsetunto-ongelmien ratkaiseminen, jotka ovat johtaneet näihin vaikeuksiin on ensimmäinen ja ratkaisevan tärkeä askel myönteisen ympäristön luomiseksi oppimiselle kotikoulussa.

On tärkeää, että kotiopettaja eli vanhempi:

  • käsittää oman kallisarvoisuutensa
  • peilaa jokaisen lapsen arvoa myönteisellä tavalla käytöksensä, sanojensa ja eleiden kautta
  • ratkaisee jokaisen lapsen sisäiset konfliktit
  • on ennalta-arvattava ja reilu oman käytöksensä ja lasten käytöksen suhteen
  • osoittaa pitkämielistä, ehdotonta rakkautta ja hyväksyntää lapsiaan kohtaan
  • kommunikoi suoria ja selkeitä viestejä käyttäen
  • pitää aina henkilön ja käytöksen erillään toisistaan

 

Halusimme jakaa sinulle persoonallisen DIY isänpäivälahja-idean kotikoulustamme ja sitä varten ilmaista materiaalia:

Tämä on persoonallinen lahja, joka sulattaa jokaisen isän sydämen. Tee isälle tämä superhauska isänpäiväruno. Isänpäivärunon jokainen rivi alkaa alkukirjaimilla, joista muodostuu sanat MUN ISÄ.

Tämä DIY isänpäivälahja soveltuu tehtäväksi kotikoulussa äidinkielen ja kirjallisuuden tunnilla, jolloin kotikoululainen kirjoittaa isälle tämän ihanan runon.

Tulosta tästä alta ilmainen akronyymi-runon pohja lahjaksi ja kirjoita siihen ikimuistoinen runo omalle isällesi:

Mun isä-runon pohja

Jokainen päivä isän kanssa on juhlaa ja isä ansaitsee arvostuksemme arjessa! Iloitaan yhdessäolosta ja juhlitaan isänpäivää koko perheen voimin. Voimauttava kotikoulu toivottaa ihanaa isänpäivää kaikille isille!

Olisi ihana kuulla mitä isä merkitsee sinulle ja kotikoulullenne?

 

 

 

Copyright Voimauttava kotikoulu/ kotikoulu.edublogs.org

Vastaa