Älä laita lastasi tavalliseen kouluun – 7 syytä

Voimauttava kotikoulu on saanut useita yhteydenottoja. Niin oppilaiden vanhemmat kuin opettajatkin ovat järkyttyneitä nykykoulun kaaottisesta tilasta, joka johtuu inkluusiosta muun muassa.

He ovat tuoneet esille useita vakavia epäkohtia, joista nousee esille 7 syytä, miksi lasta ei voi missään nimessä laittaa tavalliseen kouluun:

 

SYY 1: AIKAVARAS

Tuntien alusta hukkaantuu vähintään kymmenen minuuttia siihen, että kaikki oppilaat ovat tulleet paikalle, kännykät on laitettu pois ja oppikirjat ovat löytyneet. Tunnin aikana useat järjestyshäiriöt keskeyttävät opetuksen toiseksi kymmeneksi minuutiksi. Loppujen lopuksi aikaa koulutyöhön jää vain noin 20 minuuttia, kun tunnin lopussa viitisentoista minuuttia menee kotitehtävien antamiseen ja sen varmistamiseen, että kaikki ovat ne ymmärtäneet. Eli 45 minuutin opitunnista työajaksi jää vain 20 minuuttia. Jos lapsen päivässä on 5 oppituntia kuluu aikaa hukkaan noin kaksi ja puoli tuntia päivässä. Toisilla tämän lisäksi aikaa hukkaantuu pitkiin koulumatkoihin, parhaimmillaan niihin voi kulua pari tuntia joka päivä.

Kuinka monta vuotta oppitunneilla vallitseva kaaos varastaa lapsesi elämästä 18-vuoden ikään mennessä, jonne oppivelvollisuus Suomessa kestää?

 

SYY 2: LAPSESI JÄÄ HEITTEILLE LUOKASSA

Luokassa on erilaisia tuentarvitsijoita. Jotkut oppilaat tarvitsisivat jatkuvaa vieressä olemista, mutta monesti opettaja tai erityisopettaja on käytettävissä vain kolmasosalla tunneista. Opettaja on siis ainoa aikuinen, jolta lapsi saa tukea. Työ on hänelle mahdoton, koska luokkaan on Suomen kouluissa inkluusion vuoksi laitettu kaikki erityisoppilaat, Suomen kieltä osaamattomat ja erilaisen diagnoosin saaneet oppilaat.

Aiemmin heidän hyvinvointinsa ja edistymisensä oli turvattu omalla erityisoppilaista koostuvalla luokalla, jossa he saivat tarvitsemansa tuen. Nyt he ovat samassa luokassa muiden oppilaiden kanssa, liian suuren ryhmäkoon keskellä (n.25-36 lasta/ryhmä, joskus enemmänkin, jopa 150 oppilasta, seinättömissä koulutiloissa, joita uusi opetussuunnitelma (OPS 2016) suosii.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vain yksi lapsi saa opettajalta tukea kerrallaan ja muut jäävät yksin eli ”heitteille” kuten eräs opettaja osuvasti asian ilmaisi. Niin myös hyvin etenevät oppilaat jäävät yksin, vaikka he haluaisivatkin välillä jotain opettajalta kysyä.  Ja tämän lisäksi yleinen ongelma näyttäisi olevan se, että luokassa liikkuu oppilaita häiriköimässä ja riehumassa tuntien aikana ja opettajilta on riisuttu kaikki keinot tämän mylläkän lopettamiseksi. Opettajat ovat kertoneet, että tälläisissä olosuhteissa kiire ja meteli väsyttävät heitä valtavasti. Kuinka paljon tämä sama meteli väsyttää lastasi tavallisessa koulussa?

Opettajat on ajettu inkluusion vuoksi katastrofaaliseen tilanteeseen, jossa eriyttäviä polkuja ei pysty käytännössä toteuttamaan kaaoksen keskellä.

 

SYY 3: LAPSELLESI OPETETAAN ÄLYLLISTÄ RIIPPUVUUTTA

Tavallisessa koulussa opetetaan älyllistä riippuvuutta. Sitä, että sinun pitää kysyä joltain muulta miten joku asia tehdään tai saako sitä ensinnäkään edes tehdä. Siellä opetetaan toisistaan irrallaan olevia asioita sekalaisessa järjestyksessä oppiaineiden vaihduttua tunnin tai parin jälkeen. ”Onhan se hienoa osata yksittäisiä vuosilukuja, joilla ei kukaan tee yhtään mitään”, eräs opettaja kuvaili nasevasti. ”Näitä tietoja veivataan edestakaisin ja sekoitetaan rikkonaisen lukujärjestyksen kautta, jossa mikään ei liity mihinkään.” Näin eräs vanhempi kuvaili koulua. ”Loppujen lopuksi oppilas on aina riippuvainen siitä, että opettaja tai joku muu tietää paremmin, kun opetetaan sekasotkua.”

Tältä lapsestani tuntui: ”Hän ei oppinut tavallisessa koulussa mitään uutta. Ja olen asiasta samaa mieltä.” kertoi eräs äiti.

 

SYY 4: LAPSELLESI OPETETAAN VÄLINPITÄMÄTTÖMYYTTÄ

Ja loppujen lopuksi äsken kuvaillulla tavalla tavallisessa koulussa opetetaan välinpitämättömyyttä eli ei sinun tarvitse välittää asiasta, kyllä joku muu hoitaa sen asian, ihan varmasti. On se sitten opettaja, viranomainen tai joku muu auktoriteetti. Aikuisikään tultua lapsesi on jossain määrin muokkaantunut ja hänen suhtautumistapansa asioihin on välinpitämätön.

 

SYY 5: LAPSESI OPPII SUHTAUTUMAAN TIETOON ALISTUVASTI JA KRITIIKITTÖMÄSTI

Tavallisen koulun oppilaat mukautuvat ja suhtautuvat ”tietoon” vuodesta toiseen samalla tavalla. Aikuisena tuo sama suhtautumistapa jatkuu luontevasti ja tuntuu ainoalta oikealta tavalta, vaikka se johtaisi huonompaan elämään kuin mikä henkilön olisi ollut mahdollista saavuttaa.

Se johtaa luontevasti auktoriteettiuskoon, siihen, että jollain muulla ylemmällä taholla on hallussa ainoa oikea tieto. Kritiikittömyys, mukautuminen valmiiksi annettuihin malleihin on ehdollistamisen tulos, jota tavallinen koulu harjoittaa ja takoo lapsiin toiston kautta vuodesta toiseen.

 

SYY 6: LAPSESI OPPII PIILOTTAMAAN AIDON MINÄNSÄ

Tavallisessa koulussa lapset joutuvat piilottamaan meissä jokaisessa ihmisessä olevan haavoittuvuuden ja aitouden. Oman herkkyyden osoittaminen on noloa ja häpeällistä. Tavallisessa koulussa lapsesi ei voi ihastella ääneen miten kynästä tuleekin hyvää jälkeä. Tällainen vähäpätöisinä pidetyistä asioista riemuitseminen voi ärsyttää. Tavallisessa koulussa lapsesi ei voi pitää esillä pieniä riemun aiheita, sillä hän joutuu niistä takuuvarmasti pilkan kohteeksi. Lapsesi ei voi läpinäkyvästi ilmaista kuinka jotkin asiat herättävät hellyyttä, kiintymystä, iloa tai ovat liikuttavia. Lapsesi oppivat kovassa koulumaailmassa, ettei aitoja tunteita ja ajatuksia voi näyttää, joutumatta nöyryytetyksi.

Tavallisessa koulussa ihmiset ovat piilossa naamarien ja roolien esittämisen takana.  Jokainen kohtaa naamarin, jonka takana toinen piilottelee. Oppilaat esittävät jotain muuta kuin mitä he ovat. Aidot kohtaamiset, joissa sydämet ovat läpinäkyvästi esillä ihmisten välillä puuttuvat kokonaan, vaikka aidot kohtaamiset ovat hyvän elämän ja hyvien ihmissuhteiden lähtökohtana. Luottamus siihen, että voi olla toiselle läpinäkyvä, kohdata toisen aidosti sydän avoinna, pelkäämättä tulevansa rikotuksi omien heikkouksien ollessa näkyvillä, puuttuu karmealla tavalla koulumaailmasta. Tavallisessa koulussa lapsesi oppii jännittämään ja pelkäämään rikotuksi tulemista ja se johtaa elämäntapaan, joka on  teeskentelevää, kapea-alaista ja pinnallista eli köyhää elämää. Tätä ei kukaan halua lapselleen ja silti tämä jatkuu tavallisessa koulussa vuodesta toiseen. Tämän vuoksi lapsesi kovettaa itsensä tavallisessa koulussa jo varhain.

 

SYY 7: LAPSESI POTENTIAALI JA KYVYT JÄÄVÄT KÄYTTÄMÄTTÄ

Lapsesi joutuu koulussa rajoittavan laatikon sisälle, joka tasapäistää oppilaat tietyn mallin mukaisiksi. Lapsesi joutuu jarruttelemaan etenemistään, kun luokassa edetään heikoimpien tahtiin. Lapsesi luontainen kiinnostus ja innostus kaikkeen uuteen tukahdutetaan tavallisessa koulussa ja hänen rajaton potentiaalinsa oppia jää käyttämättä, kun hän päivästä toiseen istuu paikallaan ja tyytyy valmiiseen rajoittavaan malliin. ”En yhtään ihmettele, että kaikki oppilaat odottavat innolla koulun loppumista ja kesälomaa.” totesi eräs vanhempi osuvasti. 

Tässä oli vain osa niistä lukuisista syistä, jotka osoittavat, että sinun ei kannata laittaa lastasi tavalliseen kouluun. Meillä on ollut loistava peruskoulujärjestelmä, joka on ajettu katastrofaaliseen tilaan. Anna lapsellesi parasta ja tarjoa hänelle mahdollisuus kukoistaa ja voida hyvin kotikoulussa.

Myös muualla on käsitelty tätä ajankohtaista aihetta:

Kerro miksi sinä et laita lastasi tavalliseen kouluun?

 

2 Replies to “Älä laita lastasi tavalliseen kouluun – 7 syytä”

  1. Kotikoulukahdelle says: Vastaa

    Lapsen tuleva polku koulussa määräytyy pitkälti sen perusteella mitä opettaja lapsesta ajattelee. Meillä oli tavallisessa koulussa kiltti ja kuuliainen tyttö, oikein opettajan suosikki. Tytön ollessa kolmannella, meni pikkuveli ekalle samalle opettajalle jolla tyttö oli ollut. Poika olikin huomattavasti vaativampi tapaus eikä taipunut ihan heti, joten opettaja ei ilmeisesti hänestä tykännyt. Pojastani leivottiin syntipukki heti koulutaipaleen ensiaskelilla ja poikaani kohdistuviin väärinkäytöksiin ei edes koulun johdon tasolla puututtu. Lisäksi koulu on liian iso ja melusaaste on jotain järkyttävää. Lopulta vaatimus loputtomien ohjeistuksien noudattamisesta epidemioiden varalta, antoi tarvittavan potkun mielessäni kyteneeseen päätökseen kotikouluun siirtymisestä. Alku oli hankalaa mutta päivääkään en vaihtaisi pois meidän kotikoulutaipaleelta. En myöskään halua antaa lastani koulun ja kavereiden kasvatettavaksi. Tutkimus siitä, että 4 tuntia tai enemmän päivittäin lasten kanssa olevat kasvattavat lapsen, oli järkyttävää. Jos vanhemmat tekevät 8 h työpäivän ja matkoineen ovat lapsen luota pois n. 10 h/pvä, eipä siinä juuri lastaan näe. Osa tekee vielä vuorotyötä jolloin nukkumisaika pitäisi mahduttaa lapsen valveillaolo -aikaikkunaan. 🙁

    1. Voimauttava kotikoulu says: Vastaa

      Paljon kiitoksia kertomuksestasi. On hienoa, että poikasi on saanut parhaan mahdollisen opettajan, sinut. On valitettavaa, että jouduitte kokemaan epäoikeudenmukaista kohtelua opettajan, koulun ja sen johdon taholta. Valitettavasti muutkin ovat joutuneet kokemaan vastaavan tyyppistä. Meidän 11-vuotias kotikoululainen on koko syksyn ottanut puheeksi esille tuomasi tärkeän näkökohdan: Sen, että nykyvanhemmilla ei ole aikaa kasvattaa lapsiaan, koska he eivät ehdi edes olla lastensa kanssa. Hän on myös ollut kauhuissaan siitä, että miksi nykyvanhemmat antavat tuntemattoman ihmisen, jota he eivät voi itse valita, kasvattaa lastaan tavallisessa koulussa. Kotikoululaisemme on tullut siihen tulokseen, että tämä yhteiskunta ei anna vanhemmille mahdollisuutta kasvattaa itse lapsiaan, kun molemmat vanhemmat ovat 8 h töissä + työmatkoihin kuluva aika. Ja lisäksi vanhemmilta kuluu aikaa vielä kaupassa, asioilla ja harrastuksissa käymiseen. Kuinka vähän vanhemmat ovatkaan lastensa kanssa.

      Oli ihana kuulla, että et vaihtaisi päivääkään pois kotikoulustanne. On mahtavaa, että pojallasi on kotikoulussa rajattomat mahdollisuudet ja vapaus luoda oma polku.

      Leppoisaa loppusyksyä kotikouluunne!

Vastaa