Kevään merkkejä tutkimassa – kevätbongaus BINGO, live-lähetyksiä ja lauluja

Tästä artikkelista löydät oppimateriaalia kotikoulun kevääseen: kevätbongausta, live-lähetyksiä luonnosta, digi-ideoita jne. Katso miten Voimauttava kotikoulu viettää kevättä ympäristöopin, musiikin ja kuvataiteen tunneilla. Nappaa ideoita ja ILMAISIA tehtäviä kotikouluusi!

 

PUOLI KUUTA PEIPPOSESTA

Kevät on ihanaa aikaa – saa nähdä kuinka luonto herää eloon pitkän talven jälkeen. Kevään ensimmäinen suomalainen perinneruno on kaikille tuttu ja alkaakin usein nousta monen mieleen lumen sulaessa ja muuttolintujen saapuessa Suomeen:

 

Kuu kiurusta kesähän,

puoli kuuta peipposesta,

västäräkistä vähäsen,

pääskysestä ei päivääkään.

 

Tällä viikolla olemme tutkineet ympäristöopin tunneilla miltä peippo oikeasti näyttää ja miltä peipon laulu kuulostaa. Viime viikolla tutkimme kiurua ja ensi viikolla vuorossa on västäräkki. Mitä muuttolintuja sinä olet nähnyt? Yksilömäärissä laskettuna toukokuussa saapuu Suomeen eniten muuttolintuja

PEIPON ÄÄNINÄYTE

Tuntomerkit: Värikäs pikkulintu, naaras vaatimattomampi. Pituus 16 cm. Vahvahko nokka. Laulu reipas ja vahva. Varoitusääni kuuluva hyit.
Esiintyminen: Suomen yleisin lintu metsistä pihoille. Ei selviä aivan pohjoisessa, runsaammin etelässä. 
Lisääntyminen: Kaunis pesä puussa tai pensaassa melko matalalla. Kaksi pesää vuodessa, molemmissa 4–7 poikasta.
Ravinto: Enimmäkseen siemeniä, pesimäaikaan pieniä selkärangattomia eläimiä. Osaa pyydystää lentävän hyönteisen.
Puutarhassa: Vältä puiden ja pensaiden raivaamista pesimäaikaan.

Kotikoulun musiikin tunnilla olemme laulaneet tätä alla olevaa Peipon pesä -laulua kotikoululaisen ja kotiesikoululaisen kanssa tällä viikolla. Laulu on pirteä ja tarttuva. Se on vanha suomalainen kansanlaulu. Tämän lisäksi kuvataiteen tunnilla kotikoulussa on maalattu peipon kuva mallista.

 

OPETTAJA OPETTAA MUUTTOLINNUISTA

Opettaja opettaa tällä etäopetusvideolla muuttolinnuista ”Tutkimusmatka 3”- oppikirjan avulla. Voit käyttää oppituntia vapaasti omassa kotikoulussasi.

 

KEVÄTBONGAUS BINGON AVULLA

Mikäs sen mukavampaa tekemistä kevääseen, kuin kevätbongaus. Tehkää pieni kävelyretki kotikoulun lähialueille koko perheen kanssa ja etsikää kevään merkkejä. Joko näkyy leskenlehtiä, onko puiden silmut näkyvillä? Koko retken kruunaa tietysti omaan reppuun kotona pakatut pienet, terveelliset retkieväät. 

KEVÄÄN MERKKEJÄ- BINGO

 

LIVE-LÄHETYKSET KEVÄÄLLÄ

Netistä löytyy useampia live-lähetyksiä eri eläinten omista asuinympäristöistä. Muutama live-lähetys on jo käynnissä.  Jos hyvin käy, täällä voi nähdä vilauksen maailman pohjoisimmasta käärmelajista, kyykäärmeestä. Eläimet eivät saata olla vielä heränneet tai muuttolinnut vielä muuttaneet Suomeen, mutta näitä live-lähetyksiä on hauska käydä aina välillä vilkuilemassa. Onko kevätaurinko jo herättänyt kyyt? 

KYY-LIVE

 

Sääksen, Suomen suurimman, järvialueilla ja merenrannoilla asuvan petolinnun voi bongata useammastakin livelähetyksestä. Ensimmäisessä linkissä näet Sääksen pesän Saimaan rannalla. Toisessa on sääksen pesäkamera Seilin saarella, Saaristomerellä.

Päivitys: 21.5.2021 näimme kun Saimaan sääski muni ensimmäisen munan pesään. Jännityksellä odotamme milloin toinen muna ilmestyy!

SAIMAAN SÄÄKSI-LIVE

SEILIN SÄÄKSI-KAMERA 

 

Pitäkää hauskaa kevään merkkejä seuraten koko perheen kanssa!

Meillä kotikoululainen järjestää tänään esikoululaisen kanssa keväiset teekutsut koko perheelle. Hän leipoi kakun simppelillä, mutta HERKULLISELLA sooda reseptillä, täytti kuningatar-hillolla ja valkosuklaa-nougat mousselle (BLÅBAND- valmispussi). Kevättä kannattaa juhlia, enää muutama viikko kotikoulua jäljellä.

Olemme NAUTTINEET joka hetkestä kotikoulussa!

 

KUUNTELE IHANAA KEVÄTMUSIIKKIA – Antonio Vivaldi: KEVÄT

 

4 Replies to “Kevään merkkejä tutkimassa – kevätbongaus BINGO, live-lähetyksiä ja lauluja”

 1. Kiitos kivoista ideoista ja halustasi jakaa niitä täällä blogissa!!:)

  1. Voimauttava kotikoulu says: Vastaa

   Kiitos, että kävit blogissani. Saimaan sääski näytti olevan tänä iltana ihan äsken paikalla pesässään. Lapset hihkuivat riemusta, kun huomasivat sen ja saivat rauhassa katsella sen touhuja!

 2. Kiitos tästä jutusta! Me olemme erityisesti pitäneet tuosta Saimaan sääksilivestä.
  Katsomme sitä joka päivä monta kertaa. Juttua on ihana lukea uudestaan ja uudestaan. Vivaldin sävellystä on kuunneltu erityisesti ja myös ihan pikkuisen
  kanssa. Juttu on opettavainen ja olen oppinut siitä paljon uusia asioita. Hyvää
  kevättä!🌷🌞

  1. Voimauttava kotikoulu says: Vastaa

   Kiitos, oli tosi mielenkiintoista kuulla teidän perheen innostuksesta Saimaan sääksi-liveä kohtaan. Se on kyllä meidänkin perheessä suosittu, erityisesti ensimmäisen munan muniminen oli oikein merkkitapaus perheessämme:-) Lapset hihkuivat riemusta, kun se ilmestyi pesään! Meidän perheessä, jokaisella on oma suosikki-pesä: esikoinen seuraa sääksen pesää, keskimmäinen lapsemme innostui seuraamaan huuhkajan pesää ja pienin vilkuilee talitiaisen poikasia. Vanhemman näkökulmasta on hauska yhdessä iloita lasten kanssa linnunpesien ihmeellisestä maailmasta, koska siitä aina itse lapsena vain haaveili.

Vastaa