KUINKA KERTOA KOTIKOULUSTA SUKULAISILLE – Tukea ja vinkkejä etukäteen valmistautumiseen ja kertomiseen

Jossain vaiheessa jokainen kotikouluperhe pohtii sitä, miten sukulaiset tulevat suhtautumaan siihen, että lapset siirtyvät kotikouluun tai aloittavat kotikoulun? Voimauttava kotikoulu jakaa vinkkejä ja auttaa valmistautumaan etukäteen, jotta saat kerrottua kotikoulusta parhaalla mahdollisella tavalla isovanhemmille ja muille läheisille!

On tärkeintä tarjota lapselle paras, turvallinen ja laadukas kotikoulu, joka luo edellytykset lapsen kukoistukseen ja vapauteen oppia ja kasvaa vahvan itsetunnon omaavaksi yksilöksi ja aktiiviseksi osallistujaksi yhteiskunnassa. Nappaa sinulle sopivimmat vinkit siihen, miten voit valmistautua etukäteen ennen kuin kerrot kotikoulusta läheisillesi. Lue mitä on tärkeää huomioida ja miten isovanhemmille kannattaa kertoa kotikoulusta.

KISSA

VARMISTA NÄMÄ ASIAT, ENNEN KUIN KERROT SUKULAISILLEKISSA

Ennen kuin pohdit tätä kysymystä mitä muut ajattelevat tai kuinka isovanhemmat tai sukulaiset suhtautuvat kotikouluunne, kannattaa varmistaa, että olet antanut puolisollesi hänelle kuuluvan paikan parisuhteessanne ja perheessänne. Monet sanovat, että olemme puolison kanssa samaa mieltä siitä, että kotikoulu on paras valinta lapsillemme. Mutta onko puolisosi sinulle se kaikkein läheisin ja tärkein henkilö elämässäsi? Se tärkein henkilö elämässäsi ei saa olla kukaan muu kuin puolisosi! Sama koskee myös puolisosi suhdetta sinuun.

Edellinen sukupolvi on tärkeällä sijalla lastenlasten elämässä, kuitenkin tästä huolimatta heidän roolinsa ei ole johtava tai ratkaiseva. Viisaat isovanhemmat toimivat terveellä tavalla niin, että heidän tahtonsa on taka-alalla. Et ole vastuussa heille perhettäsi ja lapsiasi koskevista päätöksistä. Jos isovanhempi on voimakastahtoinen ja vahvat mielipiteet ovat vaikuttaneet perheesi päätöksiin, kannattaa muistaa, että isovanhemman elinkaari hiipuu jossain vaiheessa taka-alalle, mutta lapsiesi elämä on edessä ja heidän elämänsä suunta on sinun vastuullasi. 

Onkin elintärkeää toimivan ja hyvinvoivan kotikoulun kannalta, että parisuhteen terve perusjärjestys on kunnossa. Esimerkiksi jos äitisi tai anoppisi pääsee vaikuttamaan parisuhteeseenne ja perheeseenne liittyvissä asioissa, ei perheenne voi koskaan olla hyvinvoiva. Ja tällä tosiasialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa onko lapsi kotikoulussa vai tavallisessa koulussa. Kukaan toinen ei voi olla uskottusi puolison sijasta, sillä se vahingoittaa perhettänne, koska yhteys ja luottamus on silloin rikki puolisosi ja sinun väliltä.

Jos tunnistit, että uskoudut ennemmin jollekin toiselle kuin puolisollesi asioistasi tai parisuhdettanne koskevista seikoista, esimerkiksi äidillesi tai ystävällesi, ei sinulla ole parisuhdetta puolisosi kanssa. Saatoit yllättyä. Mutta, jos jaat puolisosi ja sinun välisiä asioita äitisi tai ystäväsi kanssa, elät käytännössä silloin läheisemmässä suhteessa äitisi tai ystäväsi kanssa kuin puolisosi kanssa. Silloin jaat sydämesi heidän kanssaan, etkä puolisosi kanssa. Sinä et olekaan antanut puolisollesi sitä ainoaa paikkaa, joka hänelle kuuluu – Et ole antanut hänelle sitä arvoa, joka lähtökohtaisesti kuuluu vain puolisolllesi. Hänen kuuluu olla sinulle se ainoa läheisin ihminen.

Tästä kaaviosta näet, että sisin kehä on sinun kallisarvoinen ydinolemuksesi eli se, joka sinä pohjimmiltaan olet. Seuraava kehä on läheisyyden taso, joka on varattu kaikkein tärkeimmälle ihmissuhteellesi, syvimmälle sielunsiteellesi. Vain yksi ainoa ihminen mahtuu sille paikalle eli puolisosi. Jos et ole naimisissa, tämä paikka voi olla varattu vanhemmallesi, sisaruksellesi tai ystävällesi.

Läheisyyden Tasot

Mitä ulommas läheisyyden kehää tarkastellaan, sitä enemmän ihmisiä niihin mahtuu. Seuraavalla kehällä ovat lapsesi. Heitä seuraavalla kehällä on muutama läheinen sukulainen, kuten isovanhemmat tai hyvät ystävät. Sen jälkeen työkaverit ja muut tuttavat. Tämän jälkeiseltä kehältä löytyy joitain ihmisiä, jotka asuvat samalla alueella kuin sinä. Ihmisten määrä kullakin kehällä kasvaa ulospäin kehällä edetessä.

kissa

VARMISTA, ETTÄ MIKÄÄN EI HEILAUTA SINUA JA PUOLISOASI

Rakkaus puolisoiden välillä on pohjimmiltaan liitto, jota ei heilauta tunteiden ailahtelut tai isovanhempien tai ystävien mielipiteet. Rakkaus on tietoisuus turvasta – että toinen on siinä, eikä hylkää vaikka mikä tulisi. Tämä tarkoittaa, että rakkaus ei hylkää puolisoa hänen heikkouksiensa ja puutteidensa paljastuessa soittamalla ja valittamalla puolisosta muille. Se on nimenomaan puolisosi hylkäämistä, että soitat jollekin toiselle puolisossasi ilmenneistä puutteista, etkä käsittele niitä yhdessä luottamuksellisesti puolisosi kanssa, koska silloin olet rikkonut yhteyden ja luottamuksen puolisosi ja sinun väliltä.

On viisautta, että vanhemmat pitävät mielessä sen tosiasian, että molemmat puolisot ovat ihan tavallisia ihmisiä omine heikkouksineen ja ärsyttävine piirteineen ja, että kukaan toinen ei ole omaa puolisoa parempi. Ihminen, joka on laatinut mielessään listan unelmapuolison ominaisuuksista, on jo itse tuominnut parisuhteensa ja perheensä tuhoutumaan. Tälläinen naivi ja lapsellinen tapa katsoa rakkautta ja parisuhdetta on valitettavasti melko yleinen nykyaikana.

Terveet ihmissuhteet kehittyvät sellaisten ihmisten välille, jotka ovat ymmärtäneet vastuunsa oman puutarhan hyvästä hoidosta. Kumpikin tulee suhteeseen omine tarpeineen ja osallistuu toisen tarpeiden täyttämiseen. On silti yksinkertainen talouden periaate, että molempien on oltava terveitä ja hyvinvoivia, jotta he voivat jatkaa resurssien tarjoamista toisilleen ja siten täyttää toistensa tarpeet.

Rakkaus on aina antamista, sen sijaan että olisit jatkuvasti odottamassa puolisoltasi jotain. Jos aina valitat, että puolisosi ei taaskaan tehnyt sinulle sitä tai sanonut sinulle tätä, et ole ymmärtänyt mitä rakkaus on. Rakkaus on antamista, sen sijaan että olisit jatkuvasti odottamassa puolisoltasi jotain. Rakkaus on aina omasta itsestä poispäin tapahtuvaa toimintaa. Ja rakkaus, parisuhde ja perheenne asiat ovat sinun ja puolisosi välisiä asioita, ei anoppisi, äitisi tai ystäviesi asioita, silloin teitä ei heilauta mikään ja peruspilarit ovat kunnossa! Näin varmistatte, että seisotte yhdessä samalla puolella ennen kuin kerrotte kotikoulusta läheisillenne. 

KISSA

VINKKEJÄ ETUKÄTEEN VALMISTAUTUMISEEN JA SUKULAISILLE KERTOMISEEN

Moni pohtii sitä kuinka kotikoulusta voi kertoa sukulaisille? On viisasta valmistautua etukäteen siihen, miten kertoo kotikoulusta toisille, etenkin niille sukulaisille, joille kertominen aiheuttaa eniten päänvaivaa. Jokaisen kohdalla kertominen tapahtuu eri tavalla, sillä jokainen kotikouluperhe on erilainen.

Kannattaa muistaa, että yllä olevissa kappaleissa kuvatut asiat ovat molemmille puolisoille selviä niin, että kumpikin antaa toisilleen sen tärkeimmän ja läheisimmän paikan elämässään. Usein jo tämän asian varmistaminen ja osoittaminen sukulaisille käytännössä viestii sukulaisille ja lähinnä isovanhemmille, että teidän päätöksenne ovat teidän välisiänne, koskivatpa ne kotikoulua tai jotain muuta perhettänne koskevaa asiaa. Kun tämä asia on tehty heille hyvissä ajoin etukäteen näkyväksi ennen kotikoulusta kertomista, lisääntyy isovanhempien, sukulaisten ja ystävien antama arvostus teitä kohtaan pariskuntana ja perheenä  automaattisesti.

Osalle isovanhemmista sopeutuminen tälläisiin terveisiin rajoihin voi aluksi olla haastavaa. Kaikista tärkeintä on muistaa, että sinä ja puolisosi olette yhdessä jämäkkänä ja varmana samallla puolella sekä pysytte rakastavina ja arvostavina isovanhempia ja sukulaisia kohtaan. Tosin on sukulaisia ja isovanhempia, jotka saattavat kääntää kaiken tahallaan päälaelleen, vaikka sinä ja puolisosi toimisitte kuinka rakastavasti ja kunnioittavasti tahansa heitä kohtaan.

KISSA

1. Tiedon lisääminen sopivina annoksina

Hyvänä vinkkinä kerron, että kannattaa ujuttaa vaivihkaa isovanhempien näkyville positiivisia lehtijuttuja kotikoulun hyvistä puolista. Tilata/ tipauttaa isovanhemman postilaatikkoon kotikoulu-aiheista materiaalia tai laittaa soimaan kotikoulu-aiheinen podcastin taustalle. Usein isovanhempi saattaa napata niistä itse keskustelunaiheeksi kotikoulun ja ihmettellä sen hyviä vaikutuksia. Eli ei välttämättä kannata ”paukauttaa” suoraan kylmiltään kotikoulu-asiaa sukulaisille. Isovanhempi itse aikansa lehtijuttuja lueskeltuaan voikin ehdottaa, että eikös tämä olisi teidänkin lapsille hyvä juttu tämä kotikoulu.

Tässäkin asiassa tiedon lisääntyminen ja rauhassa asiaan sisälle pääsy, luovat otollisen maaperän isovanhemmalle. Jos isovanhemmalla on kovin jäykkä ajattelutapa, voi tälläinen pitkäjänteinen ja hiljalleen tapahtuva tiedon jyvien kylväminen olla hedelmällisempää, kuin äkki-ilmoitus kotikoulusta, vaikka se sisältäisi kuinka hyvät argumentit.

Olen huomannut, että on isovanhempia ja sukulaisia, jotka eivät ole saattaneet koskaan kuullakaan mistään kotikoulusta. Eli kannattaa ottaa huomioon jokaisen tiedon taso ja pohtia miten kotikouluasian saisi heille aukeamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Äkkiä kertomalla saattaa saada kuulijassa aikaan vain tunnekuohun, ja kaikki hyvät perustelut kaikuvat kuuroille korville!

Olen nähnyt ihania kotikouluperheitä, joissa isovanhemmat, sukulaiset ja ystävät tukevat kotikoulun arkea, hoitamalla pienempiä lapsia, viemällä lapsia retkille tai  kokkaamalla, kuitenkin tunkeilematta, terveitä rajoja kunnioittaen. Kannattaa muistaa, että kaikkeen ei tarvitse suostua, vaikka kyseessä olisi omat rakkaat isovanhemmat tai muut lähisukulaiset.

kissa

2. Epäilysten hallitseminen

Usein suurimpia esteitä kotikoulun aloittamiselle ovat vanhemman omat epäilykset siitä, että hän ei ole kovin hyvä kotikoulun pitäjä. Tai, että hän ei ole äiti-materiaalia, saatika sopiva kotiopettajaksi. Sinä olet lapsesi paras opettaja. Tutkimukset osoittavat, että vanhempien sosiaalinen asema tai koulutus eivät vaikuta kotikoululaisten koulumenestykseen, sillä he menestyvät kotikoulussa paremmin kuin 86% tavallisen koulun oppilaista.

Sosiaaliset taidot?

Entäpä sosialisaatio? Ehkä kaikkein yleisin epäilys ja kysymys, jonka sukulaiset esittävät koskee lasten sosiaalisia taitoja.  Kaksi vanhinta lastamme olivat molemmat päiväkodissa ja esikoinen myöhemmin noin kaksi vuotta koulussa ja me näimme, että päiväkoti ja koulu eivät tehneet kovin hyvää työtä sosialisten taitojen opettamisessa. Lisäksi minä olen ollut opettajana koulumaailmassa 15-vuotta. Näin omin silmin, että sosialisaatio tavallisessa kotikoulussa ei ole tervettä.

Koulussa lapsemme sosialisaatio tapahtui epäkypsien luokkatoverien toimesta. Lapsemme oppivat huonoja asenteita, töykeää käytöstä, epäystävällistä ja ilkeää käytöstä sekä riippuvaisuutta kavereiden mielipiteistä. Lisäksi he omaksuivat joukon muita kielteisiä piirteitä ja tapoja. Emme oikeastaan ajatelleet  voivamme tehdä enää yhtään sen huonompaa työtä lastemme sosiaalistamisessa kuin mitä tavallinen koulu tekee.

Epäsosiaaliset lapset tavallisessa koulussa eivät pysty opettamaan lapsillemme sosiaalisia taitoja niin hyvin kuin omat sosiaaliset vanhemmat. Lisäksi monet opettajakollegani olivat kanssani samaa mieltä, että koulu ei tehnyt kovinkaan hyvää työtä lasten sosialisaation kanssa.

Tietenkin, se mitä huomasimme kotikoulun aikana oli, että lapset voivat sosiaalistua ilman kouluympäristöä. Olemme sosiaalisesti aktiivisia lähiympäristössämme naapuruston lasten, serkkujen ja ystäväperheiden ja yhdistystoiminnan sekä harrastusten kautta.

Erityisen hedelmällistä on ollut kotikoululaisen perustama oma keppihevoskerho, jossa terveet sosiaaliset taidot, kuten jakamisen, heikomman ja pienemmän auttaminen, toisten tukeminen ja kannustaminen, leikkiminen ilman klikkejä ja julmaa kiusaamista on ollut ihanaa seurattavaa. Myös yhteiset kouluprojektit, yhteiskonsertit ja tutkiminen hankkimamme mikroskoopin kanssa on ollut kaiken ikäisten kaverien mielestä kiinnostavaa ja tukenut lasten sosiaalisten taitojen kehittymistä terveellä tavalla.

kissa

3. Kirjeellä kertominen 

Saattaa olla paikallaan kertoa kotikoulusta isovanhemmille kirjeellä, tällöin annat heille aikaa sulatella tietoa ennen kuin te keskustelette asiasta kasvotusten. Saadessaan tiedon kirjeellä heidän ei tarvitse peitellä shokkiaan ja yrittää keksiä kasvotusten mitä oikein sanoa yllättävän tiedon edessä. Kirjeeseen voi sisällyttää kotikoulun hyviä puolia ja perusteluja, jotka saivat perheenne valitsemaan kotikoulun. Koska, jokainen kotikouluperhe on erilainen, toteuttaa kukin oman näköisensä kirjeen esimerkiksi tähän tapaan:

kissa

Hei äiti ja isä,

Olin jo melkein soittamassa teille tänään kertoakseni sen mitä aion kohta sanoa tässä kirjeessä. Päätin kuitenkin antaa teille aikaa sulatella tietoa ennen kuin puhumme asiasta kasvotusten. 

Aiomme kotikouluttaa lapsemme tänä vuonna/ aloittaa kotikoulun lapsellemme tänä vuonna. Ja jos se toimii, saatamme jatkaa sitä tulevina vuosina. 

Suurin syy siihen miksi päätimme valita kotikoulun on se, että voimme antaa heille enemmän aikaa tavoitella omia kiinnostuksen kohteitaan, Se aika, joka kului koulukyyteihin päivittäin on nyt heidän käytössään. He saavat kaksi tuntia enemmän aikaa päivässä. 

Ihmeellistä, kyllä, kun kerroimme faktat kotikoulusta lapsille, he ilmoittivat haluavansa olla kotikoulussa. N (Lapsen nimi) on jo pitkään toivonut pääsevänsä kotikouluun.

Rakkain terveisin,

(Kotikouluvanhempien nimet)

kissa

4. Kasvotusten kertominen

Kasvotusten kertomisessa voi olla mukana koko perhe oman harkinnan mukaan. Kotikoulusta kertominen voi myös tapahtua siten, että lapset eivät ole läsnä.  Jokainen tuntee itse omat sukulaisensa ja sen ketä kannattaa olla läsnä kotikoulusta kerrottaessa.

Jokainen kotikouluperhe on erilainen ja jokainen löytää itselleen sopivimman tavan kertoa kotikoulusta isovanhemmille ja muille läheisille. 

Toivomme, että löydätte teille sopivan tavan kertoa kotikoulusta läheisillenne! 

Vastaa