ALOITA KOTIKOULU – pika-opas sinulle

Haluamme tukea lastesi HYVINVOINTIA ja jakaa yhteisen ILON kanssasi kotikoulun aloituksesta! Kotikoulun aloitus onnistuu helposti kesken kouluvuoden, vaikka et olisi valmistautunut etukäteen mitenkään. Haluamme auttaa sinua sujuvaan kotikoulun aloitukseen, vaikka joutuisit aloittamaan kotikoulun äkisti niin, että voisit välttyä turhalta työltä ja epätietoisuudelta. Tässä alla on PIKAOPAS, joka sisältää perustietoa, MALLIPOHJAN KOTIKOULU-ILMOITUKSESTA, jonka lähetät vaivattomasti s-postilla kuntaasi. Jaamme myös arvokkaita käytännön neuvoja avuksesi siirtymävaiheeseen. 

Ehkä et koskaan ajatellut edes harkitsevasi kotikoulua, tai ehkä ajattelit, että aloitat kotikoulun syksyllä. Saatat olla täysin valmistautumaton aloittamaan kotikoulua keskellä kouluvuotta, mutta olosuhteet pakottavat sinut harkitsemaan lapsen kotiin ottamista ennemmin tai myöhemmin.

Koronatartuntojen kasvu kouluissa on saanut monet vanhemmat tosissaan harkitsemaan kotikoulun aloitusta, koska he haluavat suojella riskiryhmään kuuluvia koululaisia ja perheenjäseniä koulusta mahdollisesti tulevilta koronatartunnoilta. Osa koronakaranteenissa olevista lapsista toivoo pääsevänsä kotikouluun koronan aiheuttaman pitkittyneen epävarmuuden ja stressin vuoksi.

 

 

Jotkut ovat pitkään jo haaveilleet laadukkaamman oppimisympäristön ja koulutuksen tarjoamisesta lapsilleen. Koronakriisi voi olla sysäys kotikoulun aloittamiseen ja merkitä muutosta parempaan lastesi hyvinvoinnin ja opiskelun kannalta! Kotikoulu Suomessa on nyt suositumpi kuin koskaan aiemmin.

Tässä vaiheessa moni vanhempi pohtii mitä kannattaa huomioida, kun aloittaa kotikoulun kesken vuoden, jotta kotikoulun aloittaminen ei kävisi ylivoimaiseksi ja että he saisivat kaikki kotikoulun edut ja hyödyt omalle lapselleen.

Voit olla huoletta, sinä riität! Kaikki tutkimustulokset osoittavat, että kotikoululaiset menestyvät akateemisesti paremmin kuin tavallisessa koulussa olevat lapset, eikä se riipu vanhempien sosiaalisesta asemasta tai ammatista. Sinä olet lapsesi paras opettaja. Sinä riität, eikä sinun tarvitse osata tai hallita lainkaan oppiaineita. Opimme joka päivä uutta ja rakastamme uuden oppimista lastemme rinnalla!

 


OPAS KOTIKOULUN ALOITUKSEEN

 

ASIAT, JOITA KANNATTAA HUOMIOIDA KOTIKOULUN ALOITTAMISESSA KESKEN VUODEN:

 • Tunne oikeutesi. Suomessa ei ole koulupakkoa, vaan oppivelvollisuus ja siksi kotikoulun pitäminen on jokaisen luonnollinen perusoikeus.
 • Ilmoitus kotikoulun aloituksesta sähköpostilla riittää.  llmoitus tehdään kunnan koulutussihteerille tai koulutuspäällikölle esimerkiksi alla olevan malli-pohjan avulla.
 • Esikoululainen ei kuulu oppivelvollisuuden alaisuuteen, joten hänestä ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

 

Jotta siirtyminen kotikouluun olisi sinulle mahdollisimman sujuvaa on tässä alla malli kotikoulu-ilmoituksesta:

MALLI-ILMOITUS KOTIKOULUN ALOITTAMISESTA

KOTIKOULUN PIKA-ALOITUS:

 1. Tee ilmoitus kotikoululaisesta sähköpostilla kuntasi koulusihteerille/koulutuspäällikölle sähköpostilla yllä olevasta linkistä löytyvän helpon mallin mukaan.  
 2. Harkitse rauhallista aloitusta
  • Muutama päivä kotikoulua viikossa
  • Lyhyt aika kotikoulua päivittäin
 3. Arvioi kotikouluasi lastesi palautteen, toiveiden ja ajatusten perusteella säännöllisesti
  • Ovatko he sitoutuneita ja motivoituneita?
  • Mitä voit tehdä heidän motivoimiseksi? Lue tästä Kuinka voit saada lapset rakastamaan oppimista?
  • Kohtaatko heidät aidosti juuri siinä missä he ovat tällä hetkellä? 
  • Miten sinä itse suhtaudut opiskeluun? Mihin sävyyn puhut koulusta?
 4. Etsi samassa tilanteessa olevia ihmisiä, joilla on kokemusta kotikoulusta tai jotka ovat aloittamassa kotikoulua. Verkostoidu muiden kotiopettajien kanssa. Kysele rohkeasti sinua askarruttavista asioista!
 5. Ajattele näitä kotikoulu-totuuksia:
  • Into ja halu oppia ja saada selville uusia asioita on tärkeämpää kuin lisääntyvät tiedot tai taidot.
  • Joka ikisellä lapsella on rajaton kyky oppia mitä vain, kun hän saa tarvittavaa ohjausta ja opetusta. 
  • Lämmin ja rakastava vuorovaikutussuhde kotiopettajan ja kotikoululaisen välillä on opiskelumotivaation perusta.
  • Ei ole olemassa hätätapauksia koulutuksessa.
  • Muista, että koti ei ole koulu. Muista, että kotikoulun opetussuunnitelma on vain työkalu ei sinun herrasi. Kotikoulu ei ole tavallinen koulu kotona, joten älä yritä matkia julkista koulu kotona, sillä se johtaa usein siihen että kotikoulu ei toimi. Onnistunut kotikoulumatka on sellainen, jossa hyödynnetään kaikkia kotikoulun etuja ja mahdollisuuksia rajoittavan laatikon ulkopuolella.  
 6. Läheinen ja rakastava vuorovaikutussuhde kotiopettajan ja kotikoululaisen välillä on tärkein perusta oppimiselle. Läsnäoleva vanhempi kotiopettajana on elintärkeää. Painostava ja kontrolloiva vuorovaikutus luo esteitä oppimiselle ja rikkoo kotiopettajan ja oppilaan hyvän suhteen ja edellytykset oppimismotivaatiolle

 

MISTÄ ALOITTAA OPISKELU KOTIKOULUSSA?

Tässä on muutama vinkki mistä kannattaa aloittaa, kun kotikoulua käynnistetään kesken vuoden.

 1. Aloita rohkaisevan ja lämpimän ilmapiirin tietoisesta luomisesta.
 2. Pidä asiat yksinkertaisina. 
 3. Aloita päivittäin ydinaineista: matematiikka, äidinkieli ja kielet
 4. Kun ne on tehty kannattaa tehdä muut aineet.
 5. Anna lapsellesi tilaa tuntea ja ilmaista siirtymävaiheeseen liittyviä kielteisiä tunteita. Lohduta ja osoita rakastavaa myötätuntoa ja hellyyttä häntä kohtaan. Tämä pätee myös isompien kotikoululaisten kohdalla. 

 

OPETUSSUUNNITELMAN TEKEMISEN AVUKSI

Opetussuunnitelman tekemisestä ei kannata ottaa paineita. Voit jatkaa koulusta saatujen kirjojen mukaisesti.

 1. Löydät hyviä vinkkejä ja valmiita opetussuunnitelmia eri oppiaineista peda.net-sivuilta, jonne Suomen eri koulujen opettajat tekevät opetussuunnitelmia ja tehtäviä. Huomasin, että Googlesta hakemalla löytyy usein parhaiten peda.net:in materiaalit käyttämällä täsmä-hakusanoja kuten ”3. luokan äidinkieli”. Peda.netistä suoraan hakemalla ei meinaa löytyä mitään.

Jokainen kotikouluperhe on erilainen. Kannattaa testata rohkeasti erilaisia tapoja pitää kotikoulua, niin selviää mikä sopii parhaiten sinun kotikoululaiselle ja teidän perheellenne. Voit katsoa tästä millainen on Kotikoulusuunnitelma 2021 meidän kotikoulussamme. Päivitämme sitä aina kun tulee muutoksia.

Moni asia askarruttaa kotikoulun aloittamisessa. Onko sinulla vielä kysymyksiä, joihin haluaisit vastauksia kotikoulua koskien? Olisi ihana kuulla sinusta ja mitä ajatuksia sinulla on kotikoulun aloittamisen tai mahdollisen tulevan kotikoulun suhteen. Mitä sinä odotat kotikoululta? Mitä lapsesi toivovat? Mikä toimi teillä kotikoulun aloituksessa? Kotikoulu voi olla parhaimmillaan koko perhettä voimauttava elämäntapa!

Vastaa